Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa na obilježavanju 12. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" - Okučani, 1. svibnja 2007.

FAH Dario Grzelj
Obilježavanje 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" (Foto: Hina/Dario Grzelj)

)Poštovani dragovoljci i veterani Domovinskog rata, cijenjeni časnici i vojnici Hrvatske vojske, poštovani predsjedniče Republike Hrvatske, predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, nazočni dužnosnici Republike Hrvatske, naši dragi domaćini Srdačno vas sve pozdravljam, u moje osobno ime, kao i u ime Hrvatskog sabora, pokrovitelja današnje svečanosti. Posebno pozdravljam vas, hrvatske branitelje i dragovoljce, koji ste tih povijesnih dana, odigrali ključnu ulogu u početku kraja jedne zločinačke ideje i bezumne, agresivne politike koja je svima nama ostala duboko urezana u pamćenju, kao izvor zla i terora, kao simbol mržnje i nesnošljivosti.

Danas obilježavamo 12. obljetnicu vojno redarstvene akcije „Bljesak“, kojom je započet proces povratka hrvatskog suvereniteta na njene međunarodno priznate granice. Operacija „Bljesak“ bila je neporeciv pokazatelj snage, sposobnosti i profesionalnosti Hrvatske vojske kao i  hrabrosti i odlučnosti hrvatskog vojnika. Njenom uspješnom provedbom postavljen je kamen temeljac i ostvarena toliko potrebna psihološka nadmoć, za krunu svih naših oslobodilačkih akcija, operaciju „Oluja“, te za konačnu mirnu reintegraciju hrvatskog podunavlja, činom kojim je završeno konačno oslobađanje hrvatskog teritorija.

Nasuprot određenim pokušajima da se u pitanje dovede opravdanost i legitimnost oslobodilačkih akcija hrvatske vojske, mi znamo da su one bile legalno i legitimno sredstvo na koje svaka međunarodno priznata država ima pravo. Legalno i legitimno sredstvo jer je utemeljeno na prirodnom pravu na obranu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. „Bljesak“ je u prvom redu bila izvrsno i profesionalno izvedena vojno-redarstvena akcija, koja je dokazala odlučnost i sposobnost hrvatske države da uspostavi državno-pravni poredak unutar svojih granica. U samo 36 sati zadan je snažan i sudbonosan udarac pobunjeničkim snagama, udarac koji je nagovijestio konačnu pobjedu u Domovinskom ratu. Akcija „Bljesak“ je u tolikoj mjeri uzdrmala pobunjenike, da su u silnoj nemoći pribjegli jedinoj opciji - terorizmu. Kao odgovor na munjeviti uspjeh hrvatske vojske i redarstvenih snaga, zločinački i kukavički  su raketirali naše gradove, ubijajući nedužne civile, te na taj način dokazali svoj zloćudan karakter.

Poštovani branitelji, neosporna je činjenica da bez pobjedničkih akcija, „Bljeska“ i „Oluje“ ne bi bilo današnje hrvatske države. Zbog te spoznaje naša je sveta dužnost da čuvamo uspomenu i istinu o Domovinskom ratu, da uvijek ističemo njegove vrijednosti i njegov, u prvom redu obrambeno-oslobodilački karakter!

12 godina poslije, naše obveze i odgovornosti postale su drukčije. Ali, prvi i glavni cilj ostao je nepromijenjen – razvijati i jačati Hrvatsku kao zemlju zrele demokracije, vladavine prava, društvenog sklada i odgovornosti.

Obilježavajući današnji dan, želimo pokazati našu spremnost da idemo naprijed. Hrvatska država je suverena, slobodna i samostalna, ustrojena na vladavini prava, čvrstim jamstvima građanskih i vjerskih sloboda, jednakosti i ravnopravnosti svih naših građana.  Upravo je takva Hrvatska bila projektirana državotvornim aktima u vrijeme svog stvaranja, što je sudbonosno usmjerilo naš put prema Hrvatskoj kakvu imamo danas. Takva Hrvatska postala je prihvatljiv i poželjan partner međunarodnoj zajednici i kao takva uspješno se približava svom prirodnom odredištu – zajednici najrazvijenijih europskih država. Konačni ciljevi tog puta jesu ojačati naše gospodarstvo, dostići životni standard u najrazvijenijim europskim državama i postići uvijek potrebnu dodatnu sigurnost, kako se, ne tako davna prošlost, više nikada ne bi ponovila.

Uspjesi i postignuća Hrvatske u proteklih 12 godina dokaz su zrelosti hrvatske demokracije i potvrda vjerodostojnosti hrvatske politike od vremena prvog hrvatskog predsjednika Republike, dr. Franje Tuđmana, pod čijim je političkim vodstvom ostvaren tisućljetni hrvatski san - obranjena i stvorena vlastita suverena, samostalna i međunarodno priznata država, na čemu ostajemo zahvalni i danas. 

Poštovani hrvatski branitelji, današnja svečanost u Okučanima je pravo vrijeme i pravo mjesto da odamo priznanje i počast svim sudionicima ove veličanstvene pobjede, da im najdublje zahvalimo za iskazanu hrabrost, domoljublje, odlučnost i samoprijegor, što su današnjim i svim budućim naraštajima osigurali mir i slobodu.

Stoga želim poručiti – Bezuvjetno ćemo ustrajati u zaštiti istine o Domovinskom ratu, svih njegovih pobjedničkih akcija. Ustrajat ćemo na očuvanju dostojanstva svih hrvatskih branitelja, svih sudionika tog najsvjetlijeg razdoblja hrvatske povijesti, koji su u njega ugradili cijelo svoje biće, a mnogi i vlastiti život. Nikada nećemo zaboraviti najsvjetlije razdoblje svoje povijesti, Domovinski rat i vas hrvatske branitelje, koji ste bili i ostali njegovo srce i duša.

Hvala vam!