Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa na svečanoj sjednici Vlade Republike Hrvatske u povodu obilježavanja Dana državnosti - Zagreb, 25. lipnja 2007.

Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske, predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovani članovi Vlade, uvaženi građani Republike Hrvatske i svi hrvatski državljani

Srdačno Vas pozdravljam u ime Hrvatskog sabora, u povodu državnog blagdana - Dana državnosti Republike Hrvatske.
25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor je donio dvije povijesne državotvorne odluke –
Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Na temelju ovih odluka Hrvatskog sabora, ostvarena je stoljetna težnja hrvatskog naroda da samostalno i slobodno odlučuje o vlastitoj budućnosti, da vlastitu sudbinu uzme u svoje ruke. Zastupnici Hrvatskog sabora u 1. mandatu – nakon prvih slobodnih i demokratskih izbora i konstituiranja prvog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. -  imali su aktivnu legitimaciju za donošenje ovih Odluka. Vođeni državo-tvornom sviješću, to su pravo temeljili na povjerenju koje su im dali hrvatski građani na prvim izborima za Hrvatski sabor, kao i na temelju iskazane volje hrvatskog naroda na referendumu u svibnju 1991., kojim je plebiscitarno potvrđena opredijeljenost hrvatskih građana za suverenu i samostalnu Hrvatsku. 
25. lipanj 1991. godine i odluke koje je Hrvatski sabor toga dana donio, imaju iznimno značenje u povijesti hrvatske državnosti. Ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaracija o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske predstavljaju ustavno-pravni temelj današnje moderne demokratske Hrvatske. Ali želim posebno naglasiti, da nije bilo herojske obrane, da nije bilo legitimnih i sjajno izvedenih pobjedničkih vojnoredarstvenih akcija hrvatskih vojno-redarstvenih snaga - ove povijesne političke odluke vezane za državnost i suverenost Hrvatske, ostale bi bezvrijedno slovo na papiru - da nisu potvrđene životima i žrtvama hrvatskog naroda, hrvatskih branitelja. 
Stoga, na današnji dan kada obilježavamo 16.-u obljetnicu Dana državnosti Republike Hrvatske, prisjetimo se svih onih koji su pali na putu prema slobodi, prisjetimo se svih hrvatskih branitelja, koji su obranivši Hrvatsku, osigurali svima nama slobodan i miran život u vlastitoj državi. Budimo im trajno zahvalni. 
Budimo trajno zahvalni i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, pod čijim je vodstvom, zajedno s Hrvatskim saborom i  Vladom demokratskog jedinstva, stvorena demokratska Hrvatska. Želim podsjetiti i na izniman doprinos brojnih naraštaja domovinske i iseljene Hrvatske, posebno u obrani od agresije i stvaranju hrvatske države, zbog čega im i ovom prigodom odajemo zahvalnost. Svima njima dugujemo zahvalnost što imamo današnju Hrvatsku, izraslu u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu, utemeljenu na prihvaćanju vrijednosti demokratskog antifašizma i odbacivanju komunističke ideologije i osudi komunističkih zločina.    
Poštovane gospođe i gospodo,  16 godina poslije, naša se zemlja nalazi u novom razdoblju. U proteklim godinama, Hrvatska je ostvarila zamjetne demokratske standarde, podigla je ljestvicu vrijednosti i polučila vrijedne rezultate na mnogim područjima društvenog života. Posljednjih godina čine se značajni napori u smjeru snaženja gospodarske moći naše zemlje. Gospodarski rast i rast zapošljavanja su pozicionirani kao prioriteti i glavni ciljevi ekonomske politike. Uz stabilno gospodarstvo koje bilježi stalan rast, ostvaruju se mjere ekonomske politike koje jamče ravnomjeran razvitak svih dijelova Hrvatske, posebno onih, koji su godinama bili zapostavljeni. Bilježimo vrlo dobre rezultate i još bolje perspektive na području turizma, vrijedne infrastrukturne zahvate diljem zemlje, postupno ali evidentno smanjuje se stopa nezaposlenosti.To su argumenti da u budućnost možemo gledati s optimizmom koji ima pokriće, iako istinu za volju, postoji još neiskorištenog prostora, brojni potencijali i ljudski i materijalni -  koje valja na odgovarajući način uključiti u  projekt razvitka hrvatskog gospodarstva.
Na međunarodnoj sceni, Hrvatska je prihvaćena kao uvaženi član, koji je spreman i sposoban pružiti pomoć u postizanju stabilnosti i mira u svijetu.

Sa zadovoljstvom mogu utvrditi da Republika Hrvatska nastavlja svoj uspješan put prema punopravnom članstvu u najvažnijim svjetskim političko-gospodarskim i vojno-sigurnosnim asocijacijama, Europskoj uniji i NATO-savezu. 
Iako smo proteklih godina ostvarili vrijedne rezultate, svjesni smo potrebe za nastavkom provođenja reforme u područjima djelovanja države i društva, gdje su uočeni problemi. Uvjerenja sam da je potrebno bez kompromisa i bez odlaganja, osigurati kontinuitet i sve potrebne uvjete u borbi protiv svega onoga što nam stoji na putu ostvarenja glavnog i konačnog cilja –  boljitka svih hrvatskih građana. U tom smislu, odlučni potezi Vlade Republike Hrvatske, nadležnih državnih institucija – koji su usmjereni protiv svih oblika protupravnog ponašanja, korupcije, organiziranog kriminala – imaju punu potporu Hrvatskog sabora. Hrvatski  će sabor i dalje podupirati sve politike Vlade Republike Hrvatske, koje  imaju za cilj suzbijanje i odlučno djelovanje protiv te opake društvene bolesti. Prepoznajući opasnost i težinu tog problema, svojim opredjeljenjem i mjerama ova Vlada pokazuje odgovornost prema Hrvatskom saboru, prema hrvatskim građanima, ali i prema međunarodnoj zajednici, od koje je naša država prihvaćena kao vjerodostojan partner. Kao predsjednik najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela čvrsto podupirem odlučnost i predanost Vlade na suzbijanju organiziranog kriminala i koruptivnih djela. To činim iz svog osobnog uvjerenja jer rješavanje tog problema - od vitalnog je interesa za sve hrvatske građane - ono je od nacionalne važnosti i kao takvo ne bi trebalo imati politički predznak i ne bi trebalo nikome služiti  u dnevno-političke svrhe. U tom smislu, vjerujem u sinergijsko djelovanje najvažnijih sastavnica hrvatskog društva, od predsjednika Republike, parlamentarnih stranaka, institucija države, nevladinih organizacija.
Dakle, držim da je potrebno je nastaviti s reformama, kao što sam već rekao, radi sigurnije i bolje budućnosti naših građana, ali i zbog trajne obveze prema svima onima koji su svoj život i žrtvu dali za neovisnu i samostalnu Hrvatsku, za Hrvatsku zadovoljnih i sretnih građana. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti.
Poštovane gospođe i gospodo, vama i svim građanima i državljanima Republike Hrvatske čestitam državni blagdan – Dan državnosti