Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa na svečanosti obilježavanja 50. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora - Rim, 23. ožujka 2007.

Poštovani gospodine Marini, gospodine Bertinotti, cijenjeni kolegice i kolege, dragi prijatelji.

Iznimna mi je čast i zadovoljstvo ovdje u Senatu Talijanske Republike, u ime Hrvatskog sabora, obratiti vam se u prigodi svečanog obilježavanja 50-te obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora. Tim su povijesnim aktima postavljeni temelji jednog novog međudržavnog projekta koji je označio početak nezaustavljivog procesa ujedinjenja svih europskih država na temeljima demokracije, jednakosti, promicanja ljudskih i nacionalnih prava, stvaranja  prostora blagostanja,  posebno mira i stabilnosti.

Hrvatska je ne tako davno prošla najteža iskušenja rata i agresije i svjesna je vrijednosti temeljnih načela europskog poretka začetih upravo Rimskim ugovorima. Hrvatska je nedvojbeno oduvijek bila dio Europe sa svojim mediteranskim i srednjeeuropskim obilježjima, ali  pripada i Jugoistoku Europe, u čijim dijelovima još uvijek postoje određena žarišta potencijalnih nestabilnosti. Stoga, Hrvatska u suradnji s međunarodnom zajednicom, naročito putem regionalne suradnje, aktivno pridonosi postizanju političke sigurnosti i gospodarskog napretka, kao temeljnih preduvjeta europske vizije za sve zemlje Jugoistočne Europe.

Istodobno, Hrvatska je do sada na svom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, naročito u posljednjih godinu i pol, polučila iznimne uspjehe. Europska ideja je u našoj zemlji pustila duboke i trajne korijene, a sve relevantne političke snage u Hrvatskom saboru podupiru provođenje potrebnih aktivnosti, kako bismo u interesu hrvatskih građana dostigli europske standarde i do konca ovog desetljeća  postali 28. punopravna članica Europske unije.

Poštovane gospođe i gospodo, u dubokom uvjerenju da će obilježavanje ovog doista iznimnog događaja za Europu i njene građane dati snažan impuls u rješavanju svih aktualnih izazova projektu Ujedinjene Europe, zahvaljujem vam na pozornosti.