Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na primanju u povodu proslave Dana svetog Patrika, hotel Esplanade, Zagreb, 15. ožujka 2018.


Poštovana veleposlanice Irske gospođo Hempenstall, poštovani uzvanici, dragi prijatelji, 

posebno mi je zadovoljstvo što mogu biti večeras s vama na proslavi zaštitnika Irske svetog Patrika. Posebno mi je drago što je s nama predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Irske, gospodin Seán Ó Fearghaíl, koji boravi u Hrvatskoj na moj poziv.

Danas slavimo Irsku, njezinu bogatu povijest i kulturu kao i njezinog zaštitnika i njegovu važnu ulogu za irski narod. Praznik svetog Patrika poseban je dan koji osnažuje irsko jedinstvo i solidarnost i koji ujedinjuje ne samo Irce diljem svijeta već i sve prijatelje irskog naroda i štovatelje irske kulture.

Iako irska zajednica u Hrvatskoj broji samo 50-ak osoba, i Hrvatska se svake godine pridružuje ovoj proslavi. To dokazuje da hrvatski narod cijeni irski narod i osjeća veliku povezanost i prijateljstvo s njime. Hrvatska i Irska, iako udaljene jedna od druge, dvije su prijateljske zemlje koje dijele brojne sličnosti – od slične povijesti i dugovječne borbe za neovisnost, povijesnih valova ekonomske i političke emigracije stanovništva do snažne katoličke tradicije.

Hrvatska posebno cijeni činjenicu da je Irska bila među prvim državama koje su priznale njezinu neovisnost te pružala bezuvjetnu potporu hrvatskom članstvu u Europskoj uniji. Kao male države članice Europske unije, Hrvatska i Irska dijele iste europske vrijednosti gledajući njezinu budućnost na isti način, s istim prioritetima i interesima.

Hrvatsku i Irsku povezuje i sve veći broj hrvatskih građana koji se zadnjih godina doseljavaju u Irsku i doprinose njezinom razvoju. Oni sada predstavljaju most koji još više povezuje naša dva naroda. Naše prijateljstvo i jedinstvo u ujedinjenoj Europi dodatno će se osnažiti tijekom hrvatskog predsjedanja Unijom i suradnjom Galwaya i Rijeke – dva grada koji će 2020. biti Europske prijestolnice kulture. 

Na kraju, uime Hrvatskoga sabora i u osobno ime želim irskom narodu u domovinu i inozemstvu sretan Dan svetog Patrika, radost, sreću, jedinstvo i uspjeh. A našim zemljama nastavak što snažnije suradnje i prijateljstva u budućnosti. 

Dopustite mi da još citiram velikog irskog pjesnika Williama Butleta Yeatsa: "Ovdje nema stranaca, već samo prijatelja koje niste još upoznali" (“There are no strangers here, only friends you haven't yet met”). 

Zahvaljujem.