Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke na obilježavanju 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica '93, Zadar, 22. siječnja 2013.

maslenica2013a_FaH.jpg
Foto: Hina

Poštovani branitelji, predsjedniče Republike Hrvatske, predsjedniče i članovi hrvatske Vlade, cijenjeni domaćini, gospođe i gospodo,

neizmjerno sam počašćen pozivom na svečano obilježavanje 20. godišnjice operacije Maslenica i zahvaljujem na tome.

Svim sudionicima operacije Maslenica, hrvatskim braniteljima i osloboditeljima, zahvalni smo na uspješno izvedenoj akciji oslobađanja ovog strateški važnog područja naše domovine. Zahvalni smo na vašem doprinosu u stvaranju samostalne neovisne demokratske Hrvatske i biti će vam i jesu vam zahvalne generacije hrvatskih građana.

No, uspješno provedenom vojnom operacijom Maslenica vi ste postigli mnogo više, postigli ste višestruki psihološki učinak: iznenadili ste neprijatelja, učvrstili ste povjerenje hrvatskih građana u hrvatske oružane snage kao i nadu da će dočekati bolji život i slobodu u samostalnoj neovisnoj Republici Hrvatskoj, a međunarodnoj ste zajednici pokazali da hrvatski narod ima snagu i volju, odlučnost i sposobnost da svojim snagama oslobodi svoju zemlju i osigura slobodnu, demokratsku i europsku Hrvatsku.

Taj recept Maslenice pokazao se uspješnim i u kasnijim vojno-redarstvenim akcijama oslobađanja okupiranih hrvatskih područja. Povjerenje i poštovanje, koje ste stekli operacijom Maslenica, potvrđivalo se i raslo sa svakom sljedećom oslobodilačkom vojnom akcijom.

Zahvaljujući vama, poštovani branitelji, Hrvatska je ostvarila i mir i slobodu i neovisnost. Sa svakom vašom uspješnom akcijom oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija rasli su i međunarodni ugled i utjecaj Hrvatske.

Hrvatski građani, koji su bili uz vas u najtežim ratnim danima, nikada vam to nisu zaboravili i nepokolebljivo su bili uz vas i kada se hrvatske generale, koji su časno branili domovinu, pokušalo optužiti za zločinački pothvat. Oslobađajućim presudama generalima Markaču i Gotovini Hrvatska je na međunarodnoj karti stekla ugled koji možemo i moramo čuvati.

Bila je to povijesna naša pobjeda, i to više nitko neće promijeniti. Hrvatska je samostalna, živi u demokraciji i u teško izborenom miru i slobodi. To moramo čuvati zajedničkim snagama bez podjela kao što smo tijekom Domovinskog rata svi kao jedan živjeli za hrvatsku neovisnost i hrvatsku budućnost.

Poštovani hrvatski branitelji, gospođe i gospodo,

na vama je, hrvatskim braniteljima, da i ubuduće čuvate čast i ugled koje ste stekli vojnim pobjedama. Da potičete i čuvate izgradnju demokratskog društva. Društva slobode, razumijevanja i solidarnosti, socijalne pravde.

Želim, kao i tijekom Domovinskog rata, da vam u srcu na prvom mjestu budu budućnost i slava Hrvatske i sloboda svih hrvatskih građana. Razumijevanje, tolerancija, sloboda svakog hrvatskog građanina to je demokratska vrijednost našeg društva.

Nikada ne dopustite da se vama manipulira u ime bilo koje političke opcije i da ne dopustite onima, koji su si nezasluženo priskrbili status branitelja, da bacaju ljagu na vaša herojska djela.

Budite sigurni da u tome uživate punu podršku hrvatskih građana. 

Dame i gospodo,

Hrvatsku smo od prvih dana stvaranja države ustrajno gradili kao zemlju ljudskih prava i nacionalnih sloboda, otvorenu za sve ljude koji je prihvaćaju i poštuju kao svoju domovinu. Koji cijene demokraciju i europske demokratske standarde. Koji čuvaju i izgrađuju hrvatsku europsku budućnost.

Oni, koji i danas nacionalističkim ispadima potiču mržnju prema pripadnicima nacionalnih i vjerskih manjina, rade to isključivo u korist istih onih političkih opcija u našem susjedstvu koje su pokrenule agresiju na Hrvatsku i koje se nikada nisu pomirile s postojanjem hrvatske države.

Oni koji to rade zaboravljaju ili ne žele znati da su se za Hrvatsku u Domovinskom ratu borili i brojni pripadnici manjina i da je Hrvatska njihova domovina. Takvi, koji ne priznaju različitosti, u slobodi i demokraciji koje su vjekovima postojale na ovom prostoru, ne mogu se nazvati demokratima i domoljubima. Domovina, kao što to kaže sama riječ domoljublje, brani se i štiti ljubavlju, a ne mržnjom. Brani se demokratskim vrijednostima i standardima.

Upravo tako, prvenstveno ljubavlju prema Domovini, vođena je i provedena vojna operacija Maslenica. I zato je bila uspješna, iako je odnos vojnih snaga bio takav da se mogla pretvoriti u veliki hrvatski poraz.

U želji da čuvate čast hrvatskih oružanih snaga i dostojanstvo Domovinskog rata, vama, hrvatskim braniteljima, u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime zahvaljujem na vašem domoljublju i čestitam 20. obljetnicu operacije Maslenica.

Hvala na pozornosti.