Konstituiran 9. saziv Hrvatskoga sabora, predsjednik je Božo Petrov

Zagreb - Hrvatski sabor 9. saziva konstituiran je danas, a zastupnici su odlučili da će dužnost predsjednika Sabora obnašati Božo Petrov, zastupnik iz stranke Most nezavisnih lista. Stotinu četrdeset pet nazočnih zastupnika izabralo je predsjednika Sabora rezultatom glasovanja od 132 glasa „za", jednim „protiv“ te 12 „suzdržanih“.

Božo Petrov (1979.), liječnik, specijalist psihijatrije, na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora dolazi s dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Sjednicom Sabora do izbora novoga predsjednika predsjedao je Željko Reiner, predsjednik Sabora u 8. sazivu. U svome obraćanju Reiner je razdoblje 8. saziva označio "turbulentnim i u političkom smislu značajno različitim od prethodnih razdoblja" te dodao da je "trajalo ni pola godine te da je bilo obilježeno mnogim lutanjima u politici iako je trenutak bio takav da se tražila jasna vizija i jedinstvo te zajedništvo". Smatra da je Sabor, unatoč kratkotrajnosti, ipak učinio "i dobre stvari". Zastupnicima novoga saziva poručio je da "čast, čestitost, poštenje, odricanje od sitnih, osobnih ili skupnih interesa, osobito političara i državnika, jedino mogu ovu zemlju pokrenuti u pravom smjeru".

U nastupnome obraćanju predsjednik Sabora Petrov istaknuo je svoju posvećenost „očuvanju demokratskih standarda u budućem radu Hrvatskoga sabora“ i „vraćanju povjerenja građana u Hrvatski sabor“. „Naša je zadaća i daljnja nadogradnja Hrvatskoga sabora kao temeljne komponente političkoga sustava“, istaknuo je. Rekao je kako će se zalagati za jačanje uloge parlamentarnih radnih tijela i mehanizma saborske kontrole nad radom Vlade RH – aktualnoga prijepodneva. Najavio je i jačanje aktivnosti suradnje s javnošću i svim segmentima društva kako bi se poboljšala transparentnost i kredibilitet Hrvatskoga sabora. K tome, naglasio je Petrov, „zalagat ću se i za jačanje uloge Sabora i u okviru Europske unije“ te dodao kako želi osnažiti ulogu parlamentarne diplomacije.

Hrvatski je sabor, nakon izbora svoga predsjednika, izabrao i Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje Saboru podnosi izvješće o provedenim izborima te o aktualnoj zastupničkoj strukturi. Nakon prihvaćanja Izvješća Mandatno-imunitetnoga povjerenstva o provedenim izborima zastupnici su dali prisegu predsjedniku Sabora.

U nastavku konstituirajućega dijela sjednice izabrani su potpredsjednici Sabora: Milijan Brkić, Gordan Jandroković, Željko Reiner, Ivan Vrdoljak i Milanka Opačić te predsjednici, potpredsjednici i članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbora za zakonodavstvo te Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove. Na dužnost tajnika Hrvatskoga sabora izabran je Davor Orlović, a razriješen dotadašnji tajnik Damir Sesvečan.