Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio 302. Sinjskoj alci

Sinj – U Sinju je u nedjelju održana 302. Alka, viteška igra kojom se slavi davna pobjeda nad Osmanlijama 1715. godine, kojoj je nazočio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Uoči početka 302. Sinjske alke, u Alkarskim dvorima na tradicionalnom vojvodinu prijemu, državnome vrhu, predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i drugim uzvanicima domaćini su bili predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i gradonačelnica Sinja Kristina Križanec, a nazočne je pozdravio predsjednik Društva Stipe Jukić. 

Predsjednik Sabora Jandroković tom je prigodom, govoreći o važnosti ove jedinstvene manifestacije koja je uvrštena i na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske kulturne baštine, istaknuo kako je „Sinjska alka jedan divan običaj, divna tradicija koja pokazuje koliko je velik i širok hrvatski identitet i bogatstvo raznolikosti.“ 

Slavodobitnik 302. Sinjske alke s ukupno sedam punata je debitant Alen Poljak, koji je osvojio i Čoju. U prvoj i drugoj utrci osvojio je po dva punta, a u trećoj je pogodio u sridu.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora