Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio programu obnavljanja ceremonije Velike smjene straže na Markovu trgu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te potpredsjednici Sabora Željko Reiner i Milijan Brkić nazočili su svečanome programu u prigodi obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske koji je danas na Markovu trgu obilježen programom obnove ceremonije Velike smjene straže. 

Ceremonija Velike smjene straže prikazuje dnevnu smjenu stražarske posade koja se događala u vrijeme neposredno prije II. svjetskog rata, u doba Banovine Hrvatske. Odluku o ustrojavanju Počasne straže, kako je prozvana u vremenu stvaranja, donio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Zamišljena je kao počasna postrojba koja bi izvršavala protokolarne radnje za potrebe državnog vrha mlade, novonastale hrvatske države. 

O obnavljanu ceremonije smjene straže, koja se ponovno održava nakon sedamnaest godina, ministar obrane Krstičević je rekao kako je ova ceremonija jedan je od simbola hrvatske države. Predsjednik Vlade Plenković je istaknuo "da obnova ceremonije smjene straže Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH pridonosi tradiciji Hrvatske vojske među našim narodom, ali i turističkoj atrakciji grada Zagreba". 

Nakon programa na Trgu sv. Marka, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i saborski dužnosnici sudjelovali su u nastavku programa proslave Dana Oružanih snaga RH na Trgu bana Jelačića koji su održali pripadnici Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske. (Hina)

Autor: Hina/Služba za medije