Predsjednik Sabora Božo Petrov primio veleposlanicu Slovenije Smiljanu Knez

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u srijedu u nastupni posjet veleposlanicu Republike Slovenije Smiljanu Knez.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov istaknuo je u razgovoru s veleposlanicom Smiljanom Knez izrazito dobru gospodarsku suradnju dviju zemalja. Slovenske tvrtke koje ulažu u Hrvatsku kao i hrvatske tvrtke koje ulažu u Sloveniju treba konstantno podupirati kako bi se dodatno unaprijedila gospodarska razmjena, suglasni su predsjednik Petrov i veleposlanica Knez.

Osim dobre suradnje dviju zemalja na gospodarskom i kulturnom planu, Slovenija i Hrvatska imaju i otvorena politička pitanja. Osvrnuvši se na nedavnu izjavu ministra vanjskih poslova Slovenije Karla Erjavca, koji je kazao kako bi Slovenija mogla sabotirati hrvatsku turističku sezonu u slučaju da Hrvatska odbije implementaciju odluke arbitražnog suda o Piranskom zaljevu, predsjednik Sabora Petrov je istaknuo da se zalaže za konstruktivnu raspravu i očekuje iznalaženje rješenja u okviru bilateralnog dijaloga. 

Veleposlanica Republike Slovenije Smiljana Knez podsjetila je na vrlo dobru suradnju ministara unutarnjih poslova Slovenije i Hrvatske, posebice u okviru vanjske Schengenske granice. -Slovenija podupire Republiku Hrvatsku u njezinim nastojanjima da postane dio Schengesnkog prostora, dodala je veleposlanica Knez. 

Dvije zemlje surađuju i u okviru europskih poslova, no i na tom području postoje značajni neiskorišteni potencijali, slažu se sugovornici. Inicijative Brdo-Brijuni te Jadran-Baltik-Crno more za nas su vrlo važne te u tom kontekstu očekujemo nastavak suradnje i konkretizaciju započetih projekata, zaključio je Petrov.

Autor: Služba za medije