Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija.

Sugovornici su tijekom sastanka razmijenili mišljenja o izazovima s kojima se suočava Europska unija, ulozi Hrvatske u osiguravanju stabilnosti jugoistočne Europe te o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani uvodno je izrazio zadovoljstvo prvim službenim posjetom Hrvatskoj od kad je preuzeo dužnost predsjednika. Antonio Tajani istaknuo je važnost suradnje nacionalnih parlamenata država članica Unije s Europskim parlamentom u svrhu jačanja međusobnih veza između europskih građana i europskih institucija. Podsjetio je kako se Europa danas suočava sa značajnim izazovima poput terorističkih prijetnji, nezaposlenosti mladih i migracija. Istaknuo je Hrvatsku kao ključni faktor stabilnosti i mira jugoistočne Europe, a time i cjelokupne Unije. –Snažno podupirem integriranje Hrvatske u Schengenski prostor, što će svakako doprinijeti ukupnoj sigurnosti Unije, dodao je Tajani. 

Bilo je riječi i o gospodarskom napretku Hrvatske, pri čemu je predsjednik Tajani istaknuo značajne pomake Hrvatske na tom području te dodao kako treba nastojati iskoristiti što je više moguće europskih instrumenata koji stoje na raspolaganju za daljnji razvoj turizma kao izrazito važne gospodarske grane. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izvijestio je predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj. Sugovornici su suglasni oko potrebe zajedničkog rada na ukupnoj stabilnosti EU-a te je u tom kontekstu važno zadržavanje političke stabilnosti Hrvatske. Osvrnuvši se na ukupnu situaciju u jugoistočnoj Europi predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je kako Hrvatska snažno podupire zemlje jugoistočne Europe u njihovoj europskoj perspektivi uz ispunjavanje svih kriterija i zadovoljavanje zadanih standarda.   

Razgovaralo se i o aktivnostima Sabora vezanim za europske teme, geostrateškim izazovima s kojima se susreće Europska unija te o ulozi Hrvatske u inicijativama vezanim uz mediteransku dimenziju.

Autor: Služba za medije