Predsjednik Sabora Jandroković na sastanku s Opatijskom inicijativom: Ovo je plan sveobuhvatnog, održivog i transparentnog financiranja hrvatskog sporta

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je izaslanstvo Opatijske inicijative, na čelu s Damirom Miškovićem, koje ga je izvijestilo o njihovoj inicijativi i prijedlozima o novom zakonu o financiranju hrvatskog sporta.

- Ovo je plan sveobuhvatnog, održivog financiranja hrvatskog sporta, odnosno loptačkih sportova - nogometa, rukometa, košarke, odbojke i vaterpola. To je vrlo kreativan koncept, na određen način revolucioniran u smislu financiranja sporta i njegove uloge u sveobuhvatnom razvoju hrvatskog društva, rekao  je Jandroković nakon razgovora s izaslanstvom Opatijske inicijative koju su činili predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Predrag Sloboda, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Ivan Baković i predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković.

Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo kako je to "iznimno dobra inicijativa koja treba podršku države" te dodao: "Na ovaj način bi se, uz čitav niz mjera koje treba poduzeti od strane države i nogometnog, rukometnog, vaterpolo, košarkaškog i odbojkaškog saveza, osigurali održivi modeli, sveobuhvatan model koji bi bio decentraliziran, što znači da bi se išlo na klubove. Klubovi u svim dijelovima Hrvatske na taj bi način imali zajamčen iznos novca koji bi im osigurao normalnu egzistenciju, rekao je Jandroković ističući kako je bitno da je ovaj model transparentan, odnosno osigurao bi stalan i kvalitetan nadzor trošenja novca.

- Ovo je prvi korak, a onda treba nastaviti razgovore sa Središnjim državnim uredom za sport, s resornim ministarstvima, dodao je predsjednik Hrvatskog sabora, ponovivši kako se radi o vrijednoj, sveobuhvatnoj, održivoj inicijativi koja osigurava transparentnost nadzora trošenja sredstava i važna je jer ide izravno na klubove što će omogućiti razvoj sporta u svim dijelovima Hrvatske.

- U današnjoj situaciji kada je velik broj klubova na rubu egzistencije, u malim gradovima gase se sportski klubovi, a kada se ni djeca ne mogu kvalitetno dugoročno baviti sportom, to nije dobra perspektiva. Ovaj bi model to preokrenuo i zato treba snažnu političku i društvenu podršku, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković dodajući kako je danas saznao da je u loptačkim sportovima "preko 200.000 registriranih sportaša i što je jako bitno 100.000 mladih, ispod 18 godina".

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac je istaknuo da "vrijeme curi i da će, ako se promptno ne reagira, biti kasno". "Klubovi su na izdisaju i zato je pokrenuta ova inicijativa, moramo se pokrenuti da bismo spasili hrvatski sport. Svi dobro znamo da je sport najbolji promotor Hrvatske u inozemstvu i godinama su vrhunski rezultati eventualno popraćeni kroz nacionalne saveze, ali se zadnjih 20-30 godina neadekvatno financiraju klubovi", rekao je Grahovac.

Klubovi su prepušteni sami sebi, a da bismo imali vrhunske rezultate, trebamo stvarati igrače, a igrači se stvaraju u malim sredinama", nastavio je ponavljajući kako ova inicijativa ide k tome da se uvede red u financiranje sporta u Hrvatskoj na način da se stvori jedinstven sustav koji će biti dugotrajan i koji će kontrolirati država. "Naš je cilj da se uvede dugotrajan red i sustav financiranja u hrvatskom sportu kao i poslovanje klubova", dodao je. „Brzo ćemo morati zasukati rukave da bismo spasili hrvatski sport", istaknuo je predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza.

Damir Mišković, koji je okupio Opatijsku inicijativu, također je istaknuo potrebu da se što prije krene s realizacijom ove inicijative. “Ovaj sustav bi nam trebao donijeti doista puno dobra za sport – za klubove i za mlade te za sve nas zajedno u Hrvatskoj“, istaknuo je Mišković.

Autor: Ured predsjednika Sabora