Predsjednik Sabora Jandroković: Politička stabilnost preduvjet za gospodarski rast i razvoj

Zagreb - Politička stabilnost je glavni preduvjet za gospodarski rast i razvoj zemlje i stoga je to bio prioritet u prvoj godini mandata hrvatske Vlade, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković koji je sudjelovao na prvom ovogodišnjem poslovnom ručku s članovima i gostima Američke gospodarske komore. 

- Političku stabilnost smo stavili kao ključni prioritet u prvoj godini mandata Vlade Andreja Plenkovića. To je temeljni kamen u razvoju Hrvatske i preduvjet za gospodarski rast i razvoj, kazao je Jandroković.

Podsjetio je da je u 2016. zbog političke nestabilnosti došlo do sveukupnog zastoja i krize u društvu, dodavši da je parlamentarna većina "tanka i heterogena i stoga je treba čuvati". - Bez čvrste parlamentarne većine, Hrvatska ima problema u svakodnevnom funkcioniranju, kazao je Jandroković i podsjetio da mi nismo tradicionalna demokracija koja traje već nekoliko desetljeća, već da je hrvatska demokracija vrlo mlada.

Također je upozorio i da je trenutno stanje u svijetu vrlo složeno, u previranju, pa tako ni regija jugoistočne Europe još uvijek nije stabilizirana, dok se Hrvatska suočila s propašću Agrokora i stanjem u susjednim zemljama. - Svijet više nije predvidiv,  kazao je predsjednik Sabora. - No, i u takvim okolnostima, 14 mjeseci ove Vlade pokazuje da Hrvatska ide u boljem smjeru i postiže sve bolji rezultat, kazao je Jandroković u obraćanju predstavnicima poslovne zajednice.

- U 2017. smo ostvarili gospodarski rast od oko tri posto, rast industrijske proizvodnje, ulaganja, izvoza, a zabilježen je i rast zaposlenosti, plaća i socijalnih naknada, rekao je Jandroković. Europska komisija, kako je rekao, predviđa hrvatski gospodarski rast od 2,8 posto u 2018. i 2,7 posto u 2019., dok su Vladine procjene optimističnije i one se kreću oko tri posto.

Jandroković je istaknuo da je značajno smanjen javni dug, ostvaren je proračunski suficit i do sada bilježimo najnižu stopu nezaposlenosti od 12,4 posto u 2017. - Državni je proračun prvi puta od stjecanja samostalnosti godinu završio u suficitu. Na početku mandata javni dug je iznosio 85 posto BDP-a, a sada je na razini od 78 posto BDP-a, rekao je Jandroković.

Istaknuo je uspješnu turističku godinu, s 18,5 milijuna gostiju 2017., što predstavlja povećanje od 13 posto u odnosu na raniju godinu. - Prihodi od turizma su rasli 10 posto, rekao je Jandroković.

Osvrnuo se i na cjelovitu poreznu reformu koja je, kako je rekao, provedena kako bi olakšala uvjete poslovanja i učinila stabilnim i poticajnim porezni sustav koji je ranije bio podložan brojnim izmjenama što je dovodilo do nesigurnosti i slabog ulaganja. - Nakon poreznog rasterećenja u 2017. od oko 2,5 milijardi kuna, u 2018. je procjena da će porezno rasterećenje građana i poduzetnika iznositi oko 1,2 milijarde kuna, kazao je predsjednik Sabora.

Za proračun za 2018., koji je usvojen u studenom prošle godine, rekao je da ima razvojnu dimenziju i dimenziju društvene solidarnosti.

Od izazova na koje će Hrvatska morati odgovoriti naveo je Agrokor, strukturne reforme i infrastrukturne projekte. - Što se tiče Agrokora, spriječene su najgore posljedice za gospodarstvo, kazao je Jandroković i pojasnio da sada slijedi nagodba koja će koncern očuvati, ali ne u ovoj formi. Strukturne reforme, nastavio je, imaju za cilj smanjenje makroekonomske neravnoteže. - U tijeku je reformski paket za zdravstveni sustav, pred nama je reforma obrazovanja, javne uprave, a nužna je i reforma mirovinskog sustava, najavio je Jandroković.

Od važnih infrastrukturnih projekata izdvojio je Pelješki most te LNG terminal za ukapljeni plin za koji, kako je rekao, Hrvatska ima snažnu potporu SAD-a.

Kao glavne strateške ciljeve naveo je uvođenje eura i ulazak Hrvatske u Schengen. - Time bismo zaokružili tu europsku priču i izjednačili status Hrvatske s ostalim zemljama članicama EU-a, naglasio je Jandroković u svom govoru.

Američka gospodarska komora (AmCham) ove godine obilježava 20. godišnjicu djelovanja u Hrvatskoj. To je najveća međunarodna poslovna udruga u zemlji. AmCham u 117 zemalja svijeta zapošljava 67.000 ljudi.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora