Predsjednik Sabora Petrov primio ministra vanjskih poslova Litve Linkevičiusa

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov održao je u petak sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Litve Linasom Linkevičiusom.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o suradnji dviju zemalja u okviru europskih tema s posebnim osvrtom na suradnju u kontekstu energetskih i prometnih projekata. -Posjedujemo značajna iskustva u izgradnji novog plutajućeg LNG terminala u luci Klaipeda na Baltičkom moru koji je značajno doprinio energetskoj sigurnosti i neovisnosti Litve i susjednih država, a koja možemo podijeliti s Hrvatskom tijekom izgradnje LNG terminala na Krku, kazao je ministar vanjskih poslova Linkevičius. 

Razgovaralo se i o aktualnim projektima željezničkog povezivanja koje provodi Litva s drugim baltičkim zemljama.-Hrvatska i Litva dijele zajedničke interese za razvoj energetske, ali i prometne infrastrukture i u tom smislu trebaju intenzivnije surađivati, istaknuo je predsjednik Sabora Božo Petrov. Podsjetio je i na prošlogodišnje otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Vilniusu koje će pomoći intenziviranju ukupnih odnosa dviju zemalja.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi s posebnim naglaskom na odnose Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom, pri čemu je ministar Linkevičius istaknuo značajan doprinos Hrvatske održavanju stabilnosti regije jugoistočne Europe. –Litva podupire politiku proširenja Europske unije kao i članstvo vaših susjednih zemlja u NATO-u, dodao je.

Autor: Služba za medije