Predsjednik Sabora Petrov s brojnim zastupnicima sudjelovao na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Vukovar - Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov, potpredsjednici Sabora Gordan Jandroković, Željko Reiner, Milanka Opačić, Ivan Vrdoljak te mnogobrojno izaslanstvo saborskih zastupnika sudjelovali su u petak na obilježavanju 25. obljetnice bitke za Vukovar i okupacije toga grada kako bi odali počast svim poginulima i nestalima u obrani grada.

Predsjednik Sabora je tom prigodom poručio da se 18. studenoga 1991. godine nikad neće i ne smije zaboraviti. - Ljudima i gradu koji su proživjeli opsadu agresora trebamo ponuditi bezuvjetnu pomoć i podršku u zacjeljivanju rana koje i danas postoje u životima Vukovaraca te istaknuo kako se danas u "gradu heroju" odaje počast stradalima u tragediji koja se ne može izbrisati.

- Ne mogu se izbrisati okrutno oduzeti životi stotine nedužnih i njima ćemo se danas pokloniti u gradu heroju. Ali, možemo ponuditi Vukovaru cjelovitu obnovu i pomoć da ponovo bude centar i mjesto sretnih obitelji, naglasio je. U tom smislu istaknuo je da je obnova Vodotornja obnova simbola obrane. - Njime želimo poslati poruku da u nama ne stanuje mržnja, već samo volja da ponovo izgradimo blagostanje i mir, poručio je predsjednik Sabora.

Deseci tisuća ljudi iz cijele Hrvatske i inozemstva prolazili su u petak Vukovarom u Koloni sjećanja od Bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, u hodnji dugoj 5,5 kilometara. Kolonu sjećanja predvodili su hrvatski branitelji te obitelji poginulih i nestalih branitelja, a iza njih hodali su pripadnici Oružanih snaga RH noseći 164 zastave svih ratnih postrojbi u RH. Počast poginulima odali su polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju Domovinskog rata predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov te predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Nakon državnih, braniteljskog te izaslanstva Grada Vukovara, vijence su položila i brojna druga izaslanstva.

Po dolasku na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata državna izaslanstva položila su ruže na grob generala Blage Zadre, a potom su ruže položene i uz svaki od 938 bijelih križeva kao simbol žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice otkrivene na tome mjestu. (Hina)

Autor: Hina/Služba za medije