Predsjednik Sabora Šeks dao europskom povjereniku Rehnu čvrsta jamstva za punu suradnju Republike Hrvatske sa sudom u Den Haagu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna u sklopu njegovog prvog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Čestitavši povjereniku Rehnu na imenovanju za člana Europske komisije predsjednik Sabora Vladimir Šeks je izrazio nadu da će Komisija i dalje pružati podršku hrvatskim nastojanjima za što skorijim pristupom Europskoj uniji. Europskog je povjerenika izvijestio o svim aktivnostima Hrvatskog sabora u sklopu priprema za članstvo u EU, te je izrazio uvjerenje da će uspostava Zajedničkog parlamentarnog odbora EU i RH dodatno osnažiti veze između dvije institucije i pridonijeti spremnosti Hrvatske za priključenje. Istaknuo je da će se u Saboru uskoro voditi važna rasprava o ulozi parlamenta u pregovorima s EU-om, s obzirom na mogućnosti parlamentarnog nadzora i kontrole pregovora te usvajanja pregovaračkih platformi.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je dao čvrsta uvjeravanja da Republika Hrvatska krajnje ozbiljno proučava posljednja izvješća predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju suca Theodora Merona i glavne tužiteljice Carle del Ponte. Predsjednik Sabora je istaknuo kako se „ne možemo složiti s dijelom izvješća glavne tužiteljice da su dijelovi tijela državne uprave umiješani u opstruiranje suradnje“ sa Sudom potvrdivši da će sve institucije Republike Hrvatske dosljedno i do kraja izvršavati svoje obveze sukladno Ustavnom zakonu o suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu. Predsjednik Vladimir Šeks je zajamčio da nijedan dio parlamentarne strukture ne sudjeluje ni u kakvom opstruiranju ove suradnje.  

Europski povjerenik Ollie Rehn je izjavio da je njegov današnji posjet Republici Hrvatskoj bio potaknut značajnim političkim i gospodarskim napretkom koji je Hrvatska ostvarila, a time je ujedno postala primjer ostalim zemljama u regiji. „Ovime šaljemo jasnu poruku da podupiremo priključenje Republike Hrvatske Europskoj uniji“, istaknuo je povjerenik Rehn. Pozdravljajući pozitivne vijesti o uspostavi Zajedničkog odbora i usklađivanju hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a, europski je povjerenik istaknuo kako je Europska komisija spremna za početak pregovora čim dobije zeleno svjetlo od Europskog vijeća. Izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska ozbiljno shvaća suradnju s haškim sudom, te je ohrabrio hrvatske vlasti da učine sve kako bi riješile preostali slučaj generala Ante Gotovine.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora