Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
24. 3. 2017.
Božo Ljubić primio izraelsku veleposlanicu Zinu Kalay Kleitman

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH  Božo Ljubić primio je u petak veleposlanicu države Izrael u Republici Hrvatskoj Zinu Kalay Kleitman. Posjet je organiziran povodom sudjelovanja predsjednika Odbora na međunarodnoj konferenciji o domovini i dijaspori održanoj od  6. do 8. ožujka 2017. u Jeruzalemu (Izrael). 

Ljubić je istaknuo da je konferencija bila vrlo uspješna te je ocijenio iznimno korisnim mogućnost razmijene iskustava s predstavnicima Izraela koji se bave pitanjima židovske dijaspore u svijetu te s ostalim predstavnicima 30 zemalja koje su bile sudionice konferencije. 

Sugovornici su se složili da se suradnja Izraela i Hrvatske razvija u dobrom smjeru, posebice nakon intenziviranja kontakata na najvišoj razini. Ljubić i Kalay Kleitman izrazili su očekivanja da će se dobra suradnja nastaviti i dalje kako povećanjem trgovinske razmjene tako i daljnjom suradnjom na znanstvenom i sigurnosnom planu. S obzirom na sigurnosne izazove s kojima se susreću dvije zemlje, svaka u svojoj regiji, razmijenjena su stajališta o globalnim i sigurnosnim izazovima vezanim uz krizna žarišta na Bliskom istoku te jugoistočnoj Europi.

Veleposlanica se također interesirala za situaciju u Bosni i Hercegovini s obzirom da iz nje dolazi predsjednik Odbora. Ljubić se posebno osvrnuo na povremenu eskalaciju političkih kriza u BiH te je iznio stajalište da bez obzira što je Daytonski mirovni sporazum donio mir u Bosni i Hercegovini, BiH danas treba korijenite, institucionalne i ustavne promjene kako bi se mogli ispuniti uvjeti za približavanje euroatlantskim integracijama. U tom smislu, preporuke iz Rezolucije Europskoga parlamenta su putokaz koji trebaju slijediti predstavnici triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je Ljubić.

Priopćenja  
24. 3. 2017.
Strenja-Linić sudjelovala na sastanku predsjednika odbora za socijalna pitanja nacionalnih parlamenata država članica Europske unije
Malta - Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić sudjelovala je na sastanku predsjednika odbora za socijalna pitanja nacionalnih parlamenata država članica Europske unije.
Priopćenja  
23. 3. 2017.
Predsjednik Sabora Petrov primio izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora
Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u četvrtak izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) na čelu s predsjednikom HGZ-a i generalom zbora u mirovini Pavlom Miljavcem.
Priopćenja  
23. 3. 2017.
Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj sastao se s članovima saborskih odbora za poljoprivredu i europske poslove
Zagreb – Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan sastao se u četvrtak poslijepodne sa članovima saborskih odbora za poljoprivredu i europske poslove.
Priopćenja  
23. 3. 2017.
Potpredsjednik Sabora Reiner primio izaslanstvo Svjetske židovske organizacije za povrat imovine
Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u četvrtak izaslanstvo Svjetske židovske organizacije za povrat imovine (World Jewish Restitution Organization - WJRO).
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 3. sjednicu Hrvatskoga sabora za

17., 18., 19., 20., 25., 26., 27. siječnja i 1., 2., 3., 8., 9., 10., 15., 16., 17. veljače;
1., 2., 3., 8., 9., 10.,15., 16.,17., 22., 23., 24., 29., 30., 31. ožujka i 5., 6., 7. travnja 2017. godine. 

dnevni red    prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)  kronologija rasprava 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u srijedu, 29. ožujka 2017. u 9.30 sati glasovanjem o raspravljenim točkama i utvrđivanjem dopune dnevnoga reda. Nakon glasovanja i dopune dnevnoga reda slijedi rasprava o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o proglašenju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve porajmosa/holokausta koji se obilježava 2. kolovoza, predlagatelj: zastupnik Veljko Kajtazi.
Zaštita okoliša i prirode  
Znate li ...

... da se 21. i 22. ožujka svake godine obilježavaju Svjetski dan šuma i Svjetski dan voda?

Svjetski dan šuma obilježava se od 1971. godine prvoga dana proljeća 21. ožujka. Šume pokrivaju trećinu površine našega planeta i biološki su najraznovrsniji ekosustavi na kopnu, a obilježavanjem Svjetskoga dana šuma želi se podići svijest o vrijednosti šuma i važnosti njihova očuvanja za naš planet i stanovništvo.

Ove godine tema obilježavanja je „Šume i energija“ čime se želi skrenuti pozornost na ulogu energije drva u unaprjeđenju ljudskih života, jačanju održivoga razvoja i ublažavanju klimatskih promjena. Drvo je jedan od najvećih izvora obnovljive energije pa se šume često nazivaju i “zelenim tvornicama”, a uz drvnu građu i čisti zrak, čisto tlo i čistu vodu, vežu vodu uz tlo i zadržavaju je u velikim količinama, sprječavajući eroziju tla i ublažavaju klimatske krajnosti. Energija drva doprinosi i gospodarskom razvoju, a moderniziranjem sektora drvne energije moguće je revitalizirati ruralna gospodarstva i stimulirati razvoj poduzetništva. U urbanim sredinama strateški posađeno drveće snižava potrošnju energije te u tim područjima drveće hladi zrak između 2-8 stupnjeva. Šumama treba posvetiti veliku pozornost jer su ugrožene zbog lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, i kiselih kiša.

Obilježavanje Svjetskoga dana voda 22. ožujka prigoda je da se skrene pozornost javnosti na očuvanje važnoga prirodnog resursa kao što je voda, a ove se godine obilježava pod motom „Zašto otpadne vode?“. Potreba za obradom otpadnih voda raste iz godine u godinu. Poražavajuća je činjenica da su otpadne vode sve zagađenije i da 80 posto otpadnih voda iz naših domova, gradova, industrija i poljoprivrede koje su neobrađene, završe u prirodi.

Stručnjaci upozoravaju kako odgovarajuće prikupljanje otpadnih voda i njihov tretman te sigurna uporaba i odlaganje donose značajne dobrobiti za okoliš, a ponajviše za zdravlje. Stoga je i jedan od UN-ovih ciljeva održivog razvoja osigurati dostupnost i održivost upravljanja vodom i njezino saniranje do 2030. godine s ciljem da se prepolovi udio netretiranih otpadnih voda te poveća recikliranje i sigurna uporaba vode.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni poziv
 
 
 
Obavijest
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
PA SEECP Croatian Chairmanship in Office.jpg
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite