Naslovnica
Naslovnica Naslovnica
Naslovna
Mapa weba
English

Kontakt:


Hrvatski sabor
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Tel.: 01/45 69 222
e-mail:
mediji@sabor.hr
          gradjani@sabor.hr

Priopćenja  
26. 4. 2017.
Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo raspravljao o položaju radnika u Hrvatskoj

Zagreb - Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, u povodu obilježavanja 1. svibnja – Međunarodnog praznika rada, održao je sjednicu s temom: „Biti radnik u Republici Hrvatskoj – zadovoljstvo, privilegij ili kazna?“.

Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mirando Mrsić uvodno je istaknuo kako se današnjom sjednicom želi skrenuti pozornost javnosti na ključne probleme s kojima se danas suočavaju svi koji su na tržištu rada u Republici Hrvatskoj. –O tome najbolje mogu govoriti upravo oni koji probleme svakodnevno doživljavaju, a to su radnici, kazao je Mrsić.

O položaju radnika kojima se ne isplaćuju plaće govorila je Đurđa Grozaj iz ugašene tvrtke „Kamensko“. Podsjetila je na najvažnije događaje koje su radnice propalog „Kamenskog“ proživljavale od štrajka glađu do pokušaja spašavanja tvornice. –U 21. stoljeću smo bile gladne i bez plaća uz nerazumijevanje i nereagiranje institucija te nakon sedam godina i dalje čekamo neisplaćene plaće. Moramo se probuditi i temeljno mijenjati stvari, dodala je Grozaj.

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske govorila je o položaju radnika koji rade na određeno vrijeme kao i o radnom vremenu nedjeljom i na blagdane u djelatnosti trgovine. -Zakon o radu koji propisuje maksimalno tri godine rada na određeno izigrava se i zloupotrebljava. Nužno je da država to pitanje stavi na dnevni red i da utvrdi maksimalne kvote iznad kojih se ne bi smjelo zapošljavati na određeno, tamo gdje nema sezonskih poslova, istaknula je Štulić.

Priopćenja  
26. 4. 2017.
Izaslanstvo kineske provincije Liaoning u radnome posjetu Hrvatskome saboru
Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić i predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Pero Ćosić održali su u srijedu sastanak s izaslanstvom kineske provincije Liaoning.
Priopćenja  
26. 4. 2017.
Božo Ljubić primio glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića
Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić, član Odbora Željko Raguž i voditelj Odjela za medije, kulturu i sport Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Ivan Vukoja održali su sastanak s glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije Kazimirom Bačićem.
Sjednica Sabora  

Na temelju članka 216. i 224. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora sazvao je 3. sjednicu Hrvatskoga sabora za

17., 18., 19., 20., 25., 26., 27. siječnja i 1., 2., 3., 8., 9., 10., 15., 16., 17. veljače;
1., 2., 3., 8., 9., 10.,15., 16.,17., 22., 23., 24., 29., 30., 31. ožujka;
5., 6., 7., 19., 20., 21., 26., 27. i 28. travnja 2017. godine. 

dnevni red    prijenos sjednice (itv)     prijenos sjednice (YouTube)  kronologija rasprava 

Tijek sjednice  

Sjednica se nastavlja u četvrtak, 27. travnja 2017. u 9.30 sati raspravom o Prijedlogu zakona o subvencioniranju stambenih kredita, P. Z. br. 126.
Aktualno  
Znate li ...

... da se 22. travnja u svijetu obilježava Dan planeta Zemlje?

Dan planeta Zemlje danas se obilježava u više od stotinu devedeset zemalja svijeta sa svrhom podsjećanja na kolektivnu odgovornost čovječanstva za održivost života na planetu koji je dom mnogim vrstama, ne samo čovjeku. Kako je to naglašeno u Deklaraciji iz Rija 1992., kolektivna odgovornost za život na planetu uključuje i napore za postizanje ravnoteže između razvojnih zahtjeva ekonomije i društva te očuvanja okoliša uvažavajući potrebe sadašnjih, ali i budućih generacija ljudi na planetu.

Ove godine Ujedinjeni narodi, za obilježavanje Dana planeta Zemlje, odabrali su temu "Okolišna i klimatska pismenost". Ističu da je edukacija osnova napretka te se zalažu za razvoj globalne svijesti o klimatskim promjenama te njihovim nepredvidljivim posljedicama na život na planetu. Smatraju da je educiranje o okolišnim pitanjima i klimi način na koji treba pristupiti donošenju zakona i definiranju politika o okolišu i klimi, ali i način za snažnije uvođenje zelenih tehnologija i radnih mjesta.

Osim educiranja o pitanjima održivoga života na Zemlji, Ujedinjeni narodi pozivaju međunarodne i regionalne organizacije, civilno društvo, a osobito pojedince da se na svaki drugi odgovarajući način uključe u obilježavanje Dana planeta Zemlje. Neki od danas globalnih pokreta uključuju pošumljavanje Zemlje, smanjivanje uporabe plastične ambalaže, ekološke načine proizvodnje i potrošnje energije, izgradnju samoodrživih ekoloških zajednica, racionalnu uporabu i zaštitu vodnih resursa te uvođenje ekoloških prometnih rješenja.

7. saziv
 
Hrvatski sabor 7. saziva zaključen je  25.9.2015., a imao je 151 zastupnika. više
6. saziv
 

Hrvatski sabor 6. saziva zaključen je 28.10.2011., a imao je 153 zastupnika. više

5. saziv
 

Hrvatski sabor 5. saziva zaključen je 12.10.2007., a imao je 152 zastupnika. više

Danas u Saboru

Nema novih najava


Sjednice Sabora
procelje_Sabora.jpg
 
Posjetite Sabor
 
Dokumenti EU-a
 
Javni poziv
 
 
 
 
 
Obavijest
 
O Hrvatskoj
http://www.croatia.eu
 
Europske teme
 
 
Međunarodne aktivnosti
PA SEECP Croatian Chairmanship in Office.jpg
 
Knjižnica preporučuje
publikacije180_5_13.jpg
Hrvatski sabor 2017. Pravne napomene
Impressum
Powered by iSite