Članovi Odbora za zaštitu okoliša primili izaslanstvo Odbora za održivi razvoj mađarskog parlamenta

Zagreb - Odbor za zaštitu okoliša Hrvatskoga sabora održao je 10., jubilarni, sastanak s Odborom za održivi razvoj mađarskog parlamenta. Tim sastankom odbori nadležni za zaštitu okoliša nastavili su tradiciju dobrih odnosa koji traju još od 1990. godine. 

Na konferenciji za medije koju su održali predsjednici odbora Marijana Petir i Benedek Jávor istaknuta je dobra suradnja i izmjena vrijednih iskustava. Marijana Petir zahvalila je gostima iz Mađarske na podacima o nedavnom ekološkom incidentu na području naselja Kolontar i Devecser te još jednom izrazila suosjećanje zbog izgubljenih života i pretrpljene štete. Posebno je istaknula usuglašene zajedničke stavove obaju odbora protiv ispuštanja genetski modificiranih organizama u okoliš, upoznavši goste da su sve županije u Hrvatskoj svoja područja proglasile slobodnima od GMO-a te je zahvalila mađarskoj strani na podršci hrvatskoj inicijativi za proglašenje regije Alpe-Adria slobodnom od GMO-a. Predsjednica Odbora Petir izrazila je nadu u skoro proglašenje Regionalnog parka Mura-Drava s hrvatske strane što je preduvjet da to područje dođe na UNESCO-ov popis Rezervata biosfere sukladno potpisanom međudržavnom sporazumu između Republike Hrvatske i Mađarske. Još jednom je zahvalila na vrijednim iskustvima razmijenjenim tijekom sastanaka vezanim za pristupanje Republike Mađarske Europskoj uniji i istaknula da vjeruje da će Hrvatska potpisati ugovor o pristupanju EU upravo u prvih šest mjeseci sljedeće godine, u vrijeme mađarskog predsjedanja EU.

Benedek Javor zahvalio je na pruženom gostoprimstvu u Hrvatskome saboru te na izrazima sućuti koje je primio nakon ekološke nesreće. Potvrdio je suglasnost stavova oko problematike vezane za GMO i podržao inicijativu proglašenja područja Alpe-Adria slobodnim od GMO-a koju je pokrenuo Odbor za zaštitu okoliša Hrvatskoga sabora pod predsjedanjem Marijane Petir, a uz suglasnost predsjednika Sabora Luke Bebića. U nastavku, Javor je posebno istaknuo važnost očuvanja bioraznolikosti uspostavom Rezervata biosfere Mura-Drava navodeći koristi koje taj projekt može imati za lokalno stanovništvo, razvoj ekopoljoprivrede i ekoturizma u tom prostoru. U završim riječima ponovno je istaknuo želju Republike Mađarske za što skoriji ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju te da Republika Hrvatska zaključi pregovore o pristupanju tijekom mađarskog predsjedanja u prvoj polovini sljedeće godine.

Autor: Odbor za zaštitu okoliša