Priopćenja

Ukupno rezultata: 6622
Ukupno rezultata: 6622

Objavljen Javni poziv za podnošenje prijave kandidata za izbor predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku

Zagreb - Odbor za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora objavio je danas Javni poziv za podnošenje prijave kandidata za izbor predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku.
Više

Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković pozvao građanke i građane da se uključe u raspravu o budućnosti Europske unije

Zagreb – Nakon što su supredsjedatelji Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe u ponedjeljak predstavili novu digitalnu platformu Konferencije, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora Domagoj Hajduković poziva sve građanke i građane Hrvatske da se uključe i daju svoj doprinos raspravi o budućnosti Europske unije.
Više

Učenici srednjih škola na 8. simuliranoj sjednici Sabora "donijeli" Zakon o zaštiti životinja i Deklaraciju o zaštiti i očuvanju međimurskog konja

Zagreb - U Hrvatskom saboru održana je 8. simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola koju je videokonferencijskim putem otvorio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.
Više

Petir na Međunarodnoj konferenciji o biomasi i obnovljivim izvorima energije: Pametno gospodarenje biomasom daje dodanu vrijednost ruralnom prostoru

Zagreb -  Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala je u petak na  Međunarodnoj konferenciji o biomasi i obnovljivim izvorima energije u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera.
Više

Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković razgovarao s predsjednikom Odbora za europske poslove irskog parlamenta McHughom

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u petak sastanak videokonferencijskim putem s predsjednikom Odbora za europske poslove irskog parlamenta Oireachtasa Joeom McHughom.
Više

Simulirana sjednica za srednjoškolce prvi put se održava putem ZOOM-a

Zagreb - Služba za građane Hrvatskoga sabora organizira 8. simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola koja će se zbog epidemiološke situacije održati videokonferencijskim putem (ZOOM) 19. travnja 2021. s početkom u 12 sati.
Više

Predsjednik Sabora Jandroković održao radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije, mons. Jurom Bogdanom, vojnim ordinarijem, mons. Zdenkom Križićem, biskupom gospićko-senjskim, dr. Krunoslavom Novakom, generalnim tajnikom i dr. Tomislavom Markićem, nacionalnim ravnateljem Dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu te predstavnicima Počasnog bleiburškog voda Milanom Kovačem i Božom Vukušićem.
Više

Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković održao sastanak s britanskim veleposlanikom Dalgleishom

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u četvrtak s veleposlanikom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrewom Stuartom Dalgleishom.
Više

Zastupnice Maksimčuk i Glamuzina sudjelovale na konferenciji o globalnim izazovima i prijetnjama terorizma i nasilnog ekstremizma u kontekstu pandemije Covida-19

Zagreb - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Ljubica Maksimčuk i članica Izaslanstva Katica Glamuzina sudjelovale su u četvrtak na međuparlamentarnoj konferenciji o temi: „Globalni izazovi i prijetnje u kontekstu pandemije Covida-19: terorizam i nasilni ekstremizam“. 
Više

Anđelko Stričak sudjelovao na sastanku Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnju politiku i sigurnosnu suradnju Parlamentarne skupštine SEECP-a

Zagreb -  Član Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini  SEECP-a  Anđelko Stričak sudjelovao je u četvrtak na videokonferencijskom sastanku Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnju politiku i sigurnosnu suradnju Parlamentarne skupštine SEECP-a koji se održao za vrijeme  turskog predsjedanja (CiO). 
Više

Marko Pavić, kao predstavnik Hrvatskoga sabora, sudjelovao na 17. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative

Zagreb – Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić sudjelovao je u četvrtak na 17. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative koja je održana videokonferencijskim putem. Središnja tema konferencije bila je "Prema digitalnom društvu - mogućnosti i rizici za mlađu generaciju koja ulazi na tržište rada".
Više

Domagoj Hajduković primio ukrajinskog veleposlanika Vasyla Kyrylycha

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Ukrajine u Hrvatskoj Vasylom Kyrylychem tijekom kojeg se razgovaralo o bilateralnim odnosima Hrvatske i Ukrajine, europskoj perspektivi Ukrajine, suradnji dviju zemalja unutar EU-a i drugih europskih institucija te epidemiološkoj situaciji u obje države.
Više

Zdravka Bušić primila veleposlanika Ukrajine Vasyla Kyrylycha

Zagreb - Voditeljica Hrvatsko–ukrajinske međuparlamentarne skupine prijateljstva Zdravka Bušić održala je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasylom Kyrylychem.
Više

Katica Glamuzina sudjelovala na sastanku o nasilju nad ženama i djevojkama

Zagreb – Članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Katica Glamuzina sudjelovala je, kao predstavnica Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), na sastanku o temi „Nasilje nad ženama i djevojkama".
Više

Ante Bačić sudjelovao na sastanku Pododbora za NATO partnerstva i Pododbora za ekonomsku tranziciju i razvoj

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić, 12. i 13. travnja 2021. sudjelovao je na sastanku Pododbora za NATO partnerstva i Pododbora za ekonomsku tranziciju i razvoj.
Više

Članice EU-a pozvane na jačanje i uzajamnu suradnju nacionalnih zdravstvenih sustava te na izgradnju visokih socijalnih standarda

Lisabon – U okviru parlamentarne dimenzije portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije održana je međuparlamentarna konferencija s temom: „Covid-19: učinci na zdravlje i socijalne posljedice“. Na sastanku, koji je održan putem videokonferencije, sudjelovala je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac.
Više

Hrvatski sabor donio Odluku o proglašenju "Godine Marka Marulića"

Zagreb - Hrvatski sabor jednoglasno je u petak donio Odluku o proglašenju 2021. godine "Godinom Marka Marulića". Godina Marka Marulića obilježavat će se od 22. travnja ove do 22. travnja 2022. godine.
Više

Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića braći Sinković u povodu osvajanja zlatne medalje na Europskom veslačkom prvenstvu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku braći Martinu i Valentu Sinkoviću u povodu osvajanja zlatne medalje u dvojcu bez kormilara na Europskom veslačkom prvenstvu.
Više

Petir primila predstavnike inicijative „Sjeme je naše ljudsko pravo“

Zagreb – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir primila je u petak predstavnike inicijative „Sjeme je naše ljudsko pravo“ Sunčanu Pešak i Roberta Hadžića, a Silvija Kolar-Fodor se uključila videokonferencijskim putem. 
Više

Potpredsjednik Sabora Sanader primio veleposlanika Slovačke Suska

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader održao je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Slovačke Peterom Suskom. Osim o bilateralnim odnosima razgovarali su i suzbijanju pandemije koronavirusa, izazovima nadolazeće turističke sezone te jačem povezivanju dviju država kroz suradnju međuparlamentarnih skupina prijateljstava.    
Više

Predsjednik Sabora Jandroković uputio čestitku u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma.
Više

Domagoj Hajduković primio austrijskog veleposlanika Josefa Markusa Wuketicha

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Republike Austrije u Hrvatskoj Josefom Markusom Wuketichem tijekom kojeg su razmijenjena mišljenja o bilateralnim odnosima dviju država i mogućnostima njihova unaprjeđenja te suradnji dviju zemalja u okviru Europske unije. 
Više

Utvrđen redoslijed postavljanja zastupničkih pitanja Vladi RH na 7. sjednici Sabora - pitanja postavlja 38 zastupnika

Zagreb - Redoslijed postavljanja usmenih zastupničkih pitanja Vladi Republike Hrvatske na 7. sjednici Hrvatskoga sabora, u srijedu, 7. travnja 2021. utvrđen je ždrijebom. Pitanja će postaviti 38 zastupnika.
Više

Uskrsna čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je uskrsnu čestitku.
Više

Petir i Šašlin obišli poljoprivrednike u Majuru

Majur – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir i član Odbora Stipan Šašlin, ujedno i načelnik Općine Draž, posjetili su u četvrtak Općinu Majur.
Više

Predsjednica Odbora za zdravstvo Sabljar-Dračevac uputila podršku Savezu za autizam Hrvatske i
Udruzi za autizam-Zagreb

Zagreb - U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac uputila je podršku svima onima koji sustavno rade na poboljšanju kvalitete života osoba s poremećajima iz spektra autizma i njihovom uključivanju u društvo.
Više

Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Gruzija Davor Dretar održao sastanak s veleposlanikom Gruzije Gogsazdzeom

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Gruzija Davor Dretar sastao se u srijedu s veleposlanikom Gruzije u Hrvatskoj Zaalom Gogsazdzeom.
Više

PAM i TURKPA raspravljali o međuregionalnoj suradnji u oblikovanju otpornog gospodarskog oporavka od pandemije Covida-19

Zagreb – Parlamentarna skupština Mediterana (PAM) i Parlamentarna skupština zemalja turskog govornog područja (TURKPA) organizirale su u utorak zajednički sastanak, putem videokonferencije, s temom međuregionalne suradnje u oblikovanju otpornog gospodarskog oporavka. Na sastanku su sudjelovale voditeljica saborskog Izaslanstva u PAM-u Ljubica Maksimčuk i članica Katica Glamuzina.
Više

Stalni odbor PS NATO-a podržao osnivanje savjetodavnog tijela za jačanje otpornosti demokracije

Zagreb – Ante Bačić, voditelj saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PS NATO), sudjelovao je u ponedjeljak, 29. ožujka na videokonferencijskom sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a.
Više

Najbolji plasman na online kvizu o poznavanju Sabora postigla OŠ Luka iz Sesveta

Zagreb - Nakon natjecanja za srednjoškolce sredinom ožujka, saborska Služba za građane organizirala je 26. ožujka sedmo po redu online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskog sabora za učenike osmih razreda osnovnih škola.
Više

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio čestitku vjernicima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Pesaha

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Pesaha.
Više

Petir: Hrvatska treba na razini EU-a snažnije zastupati svoja stajališta i potrebe poljoprivrednog sektora i ruralnih područja

Zagreb - Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora raspravljao je u petak o Izvješću Ministarstva poljoprivrede o sastanku Vijeća ministara Europske unije za poljoprivredu i ribarstvo održanom 22. i 23. ožujka 2021. godine.
Više

Predsjednica Odbora za zdravstvo Sabljar-Dračevac u povodu Dana narcisa: Pozivam žene da se odazovu na redovite preglede

Zagreb - U prigodi Dana narcisa, koji se ove godine obilježava 27. ožujka, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac uputila je čestitku Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka, Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna, udrugama Sve za Nju, Nisi sama i svim ostalim udrugama koje zagovaraju prevenciju i borbu protiv raka dojke.
Više

Prema preliminarnim rezultatima online kviza o poznavanju Sabora, najbolji plasman postigla OŠ Luka iz Sesveta

Prvi, preliminarni rezultati kviza za osnovne škole „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ dali su poredak prvih deset najboljih timova škola. Konačni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak, 29. ožujka do 17 sati. Prema preliminarnim rezultatima najbolji bodovni plasman (87 bodova od mogućih 90) postigle su Osnovna škola Luka iz Sesveta i Osnovna škola Tituša Brezovačkoga iz Zagreba. 
Više

Domagoj Hajduković primio danskog veleposlanika Christiana Thorninga

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u četvrtak s veleposlanikom Kraljevine Danske u Hrvatskoj Christianom Thorningom.
Više

U online kviz-natjecanju učenika osmih razreda o poznavanju Sabora sudjeluje 40 osnovnih škola

Zagreb - U petak, 26. ožujka 2021. s početkom u 13.00 sati održava se online kviz-natjecanje za učenike 8. razreda osnovnih škola „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ Na online natjecanju o poznavanju Hrvatskoga sabora sudjeluju učenici iz 40 osnovnih škola diljem Hrvatske, tj. 240 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu svaki učenik u timu ima svoju zamjenu. Učenici će iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarati na 30 pitanja kviza u vremenu od 30 minuta.
Više

Sućut predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića obitelji kazališnog redatelja Joška Juvančića

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji hrvatskog kazališnog redatelja Joška Juvančića.
Više

Zastupnici Kirin i Ćelić održali sastanak s veleposlanikom Kazahstana

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Kazahstan Ivan Kirin i član Skupine Ivan Ćelić održali su u četvrtak sastanak s veleposlanikom Republike Kazahstan Tolezhanom Barlybayevom.
Više

Članovi Međuparlamentarne skupine Hrvatska - Irak primili privremenog otpravnika poslova u Veleposlanstvu Iraka Al-Fatlawija

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Irak Željko Pavić i članovi skupine Erik Fabijanić, Davor Ivo Stier i Domagoj Hajduković održali su u srijedu prvi sastanak s privremenim otpravnikom poslova u Veleposlanstvu Republike Iraka u Hrvatskoj Amerom Al-Fatlawijem.
Više

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner sudjelovao na predstavljanju Zaklade za obnovu bazilike Presvetoga Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner nazočio je u srijedu predstavljanju Zaklade za obnovu Bazilike Presvetoga Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra „Anamarija Carević“.
Više

Žarko Tušek i Danica Baričević u okviru twinnig projekta bili domaćini međuparlamentarne konferencije o gospodarskim pitanjima europskih integracija

Zagreb – Predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek i članica Odbora Danica Baričević bili su domaćini međuparlamentarne videokonferencije o gospodarskim pitanjima europskih integracija u kojoj su sudjelovali parlamenti Mađarske, Austrije i Bosne i Hercegovine.
Više

Petir u povodu Svjetskog dana voda: Poboljšanje kvalitete vode iz vodovoda potaknut će europske građane da koriste vodu iz slavine

Zagreb - Svjetski dan voda ove se godine obilježava  pod geslom „Što voda znači tebi?“ kako bi se osvijestile koristi vode za ljude, okoliš, bioraznolikost  i gospodarstvo u cjelini, ali i podijelila i razmijenila iskustva o važnosti učinkovite brige o vodi. Odgovarajuće vrednovanje vode ključno je i za postizanje Globalnih ciljeva Ujedinjenih naroda.
Više

Potpredsjednik sabora Reiner održao sastanak s veleposlanicom Litve Jurate Raguckiene

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s veleposlanicom Litve u Hrvatskoj Jurate Raguckiene s kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju parlamentarne suradnje, osnaživanju gospodarskih aktivnosti te izazovima pandemije uzrokovane koronavirusom s kojima se suočava cijeli svijet. 
Više

Parlamentarna skupština Mediterana: Vodstvo, odgovornost i suradnja tijekom pandemije, mjere za zaštitu najugroženijih

Zagreb - Na temelju odluke Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), čiji je član i Hrvatski sabor, svake godine 21. ožujka obilježava se Dan Mediterana.
Više

Gari Cappelli primio austrijskog veleposlanika Josefa Markusa Wuketicha

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli primio je u petak veleposlanika Republike Austrije u Hrvatskoj Josefa Markusa Wuketicha. 
Više

Predsjednica Odbora za zdravstvo Sabljar-Dračevac izrazila podršku osobama koje se bore s invaliditetom

Zagreb – Svim osobama koje se bore s nekim oblikom invaliditeta i svim udrugama osnovanima s ciljem ostvarivanja njihovih boljih prava, saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku upućuje najiskreniju podršku i čestitke, stoji u pismu koje je predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Renata Sabljar-Dračevac u prigodi Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujka uputila Hrvatskom savezu udruga invalida rada.
Više

Zastupnica Petir: Obnavljanje šuma izravno je povezano sa zdravljem sadašnjih i budućih generacija

Zagreb – U povodu Međunarodnog dana šuma koji se obilježava 21. ožujka, a ove godine pod geslom: „Obnova šuma: put do oporavka i blagostanja“, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir upućuje čestitku hrvatskim šumarima i svima onima koji svojim odgovornim ponašanjem doprinose očuvanosti hrvatskih šuma.
Više

Sabor izabrao novu pučku pravobraniteljicu Tenu Šimonović Einwalter

Zagreb - Diplomirana pravnica Tena Šimonović Einwalter nova je pučka pravobraniteljica, odlučio je u petak Hrvatski sabor tajnim glasovanjem. Za njezin izbor glasovalo je 115 zastupnika.
Više

Predsjednica Odbora za zdravstvo Sabljar-Dračevac, u povodu obilježavanja Svjetskog dana sindroma Down: Roditeljima poručujemo da nisu sami

Zagreb – U povodu obilježavanja Svjetskoga dana osoba sa sindromom Down predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac uputila je čestitku svim osobama s Downovim sindromom, njihovim obiteljima i udrugama koje se bave ovim sindromom. 
Više

Sabor: Elektromobilnost će imati dalekosežne posljedice na energetiku i ekologiju

Zagreb - Elektromobilnost će imati dalekosežne posljedice na energetiku i ekologiju, rečeno je u Hrvatskom saboru u četvrtak prilikom rasprave o prijedlogu Zakona o promicanju čistih učinkovitih vozila. Javnom nabavom takvih vozila kojima se obavlja javni prijevoz postići će se održiv održiv, konkurentan, siguran i dekarbonizirani energetski sustava, istaknuto je.
Više