Dragan Kovačević i članovi Odbora održali sastanak s izaslanstvom parlamenta Republike Latvije

Zagreb - Predsjednik Odbora za gospodarstvo Dragan Kovačević i članovi Odbora održali su sastanak s izaslanstvom parlamenta Republike Latvije na čelu s predsjednikom parlamenta Gundarsom Daudzeom.

Uvodno je naglašeno da su politički odnosi iznimno dobri te da je ovo prilika da se intenziviraju i gospodarski odnosi dviju zemalja. Predsjednik Odbora za gospodarstvo Dragan Kovačević dodao je da su nam iskustva Latvije u pregovorima za pristupanje EU iznimno vrijedna i dobrodošla u ovom razdoblju. 

Predstavivši djelokrug i način rada saborskog Odbora za gospodarstvo, Dragan Kovačević upoznao je goste s trenutnom gospodarskom situacijom. Hrvatska i Latvija, zaključeno je, osjetile su posljedice svjetske ekonomske krize. Prošlu je godinu Latvija zaključila s padom BDP-a od 17 posto nakon višegodišnjeg visokog rasta, dok je u Hrvatskoj zabilježen pad BDP-a od 5,8 posto. U razgovoru koji je uslijedio, predsjednik latvijskog parlamenta Gundars Daudze i predsjednik Odbora Dragan Kovačević razmijenili su iskustva u ublažavanju posljedica krize. Stabilizacija javnih financija i pokretanje gospodarstva bili su u fokusu obiju zemalja. Kao najveći problem Hrvatske u ovom trenutku, Dragan Kovačević izdvojio je visoku stopu nezaposlenosti i stagnaciju proizvodnje. No, dodao je, Vlada RH poduzima niz mjera koje su usmjerene na poticanje gospodarske aktivnosti. Posebno je izdvojen Jamstveni fond za gospodarski oporavak i razvoj koji bi trebao osigurati sredstava za pokretanje novih ciklusa u gospodarstvu. 

Predsjednik parlamenta Latvije Gundars Daudze podsjetio je na mogućnosti intenzivnije suradnje na području turizma i poljoprivrede. Zaključeno je da je ovaj susret zacrtao dobar smjer za konkretiziranje gospodarskih odnosa. 
 

Autor: Služba za odnose s javnošću