Frano Matušić primio u posjet srbijanskog veleposlanika Stanimira Vukićevića

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio je u posjet veleposlanika Republike Srbije Stanimira Vukićevića.

Veleposlanik Vukićević uvodno je obavijestio domaćina Franu Matušića o vanjskopolitičkim prioritetima Republike Srbije u sljedećoj godini među kojima je najvažniji proces pristupanja Europskoj uniji. Srbija će uskoro poslati odgovore na upitnik Europske komisije, dodao je. Također je izrazio nadu da će u ovoj godini biti dovršena ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te da će Srbija dobiti status zemlje kandidata. 

Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Frano Matušić naglasio je da će Hrvatska i dalje podupirati Srbiju na tom putu. Naše iskustvo na tom području može biti od iznimne koristi za sve zemlje regije, zaključio je. Govoreći o bilateralnoj suradnji, sugovornici su se složili da je ona u prošloj godini bila u uzlaznoj putanji. Posebno sadržajna bila je parlamentarna diplomacija te je izražena obostrana želja za nastavkom suradnje. Govoreći o gospodarskoj razmjeni, zaključeno je da postoji velik prostor za njezino povećanje, kako putem investicija tako i zajedničkim izlaskom na treća tržišta. Sugovornici su se osvrnuli i na efekte gospodarske krize te na visoku stopu nezaposlenosti koja pogađa obje zemlje.

Na sastanku je bilo riječi i o suradnji u okviru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Autor: Služba za odnose s javnošću