Furio Radin primio veleposlanika Delegacije Europske unije u RH Paula Vandorena

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin primio je u posjet veleposlanika Delegacije Europske unije u RH Paula Vandorena. 

Središnja tema razgovora bila su prava nacionalnih manjina u svjetlu nedavnih izmjena Ustava RH. Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin upoznao je gosta s izmjenama, naglasivši kako je time postignut veliki napredak na ovom području. Osim promjena koje se odnose na glasovanje pripadnika nacionalnih manjina, Furio Radin posebno je izdvojio i pravno uređivanje koordinacija nacionalnih manjina na nacionalnoj razini.

Veleposlanik Delegacije Europske unije Paul Vandoren rekao je da bi danas trebala biti otvorena tri preostala pregovaračka poglavlja što je velik napredak za Hrvatsku. Složivši se, Furio Radin dodao je da su zastupnici nacionalnih manjina u Saboru uvijek podupirali pristupanje Hrvatske EU. Od preostalih reformi, sugovornici su se posebno osvrnuli na područje pravosuđa. Paul Vandoren rekao je kako Hrvatska mora nastaviti intenzivne reforme, no, također, da je vidljiv velik napredak. Govoreći o pravosuđu, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin skrenuo je pozornost na još uvijek nedovoljnu uporabu manjinskih jezika u sustavu pravosuđa. Od preostalih izazova s kojima se susreću nacionalne manjine u RH, Furio Radin izdvojio je proces povratka i problem stanarskih prava. U oba slučaja napredak je postignut, naglasio je, no potrebno je i dalje ustrajati na njihovom rješavanju. 

Sugovornici su se u razgovoru osvrnuli i na učinke gospodarske krize. Furio Radin rekao je da se, na sreću, u Hrvatskoj ti učinci ne osjećaju na području ljudskih prava i prava nacionalnih manjina. Razgovor je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji.

Autor: Služba za odnose s javnošću