Furio Radin primio zastupnika u Zastupničkom domu talijanskog parlamenta Piera Fassina

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora Furio Radin primio je u službeni posjet zastupnika u Zastupničkom domu talijanskog parlamenta Piera Fassina. 

Piero Fassino sudjelovao je u radu Skupštine Zapadnoeuropske unije koja je u suradnji s Hrvatskim saborom održala Kolokvij Skupštine s temom „Sadašnja zbivanja na zapadnom Balkanu“. Kao izvjestitelj i predsjednik Političkog odbora Skupštine Zapadnoeuropske unije Fassino će zaključke s održanog Kolokvija iz Zagreba uključiti u izvješće koje će Politički odbor podnijeti Skupštini Zapadnoeuropske unije na zasjedanju te organizacije u lipnju ove godine u Parizu. 

Piero Fassino je rekao da Europska unija treba predstaviti dvije jasne poruke kao svoje strateške orijentacije: prva je da se pregovori s Hrvatskom trebaju završiti prije kraja 2010. godine, a druga je da se trebaju definirati rokovi integriranja u EU i ostalih zemalja Zapadnog Balkana. Ta dva strateška pravca djelovanja Unije od velikog su značenja za strategiju Europske unije usmjerenu prema zemljama Zapadnog Balkana, koju ona vodi posljednjih 10 godina, a ujedno su od presudne važnosti za stabilizaciju cijele regije, rekao je. Smatra da Europska unija treba poslati jasne poruke kakvu budućnost glede eurointegracija mogu očekivati zemlje regije. Cilj je ubrzati postupak približavanja čitave regije Europskoj uniji, a najosjetljiviji problemi, poput jačanja jedinstvenosti Bosne i Hercegovine ili političkih odnosa Kosova i Srbije, lakše će se rješavati unutar Europske unije.

Italija podržava širenje Europske unije i što brže uključivanje Republike Hrvatske u Uniju, naglasio je Fassino. „Naši bilateralni odnosi jačaju svakim danom sve više, a posljednjih godina su se znatno poboljšali, kako oni politički tako i gospodarski i kulturni. Snažna podrška razvoju odnosa dolazi i iz vladinih krugova i iz krugova oporbe u Italiji. Sve snage uvjereno podržavaju proširenje Europske unije na sve zemlje Balkana“, rekao je Fassino. Dodao je da Italija želi što brže integriranje Hrvatske u Europsku uniju i iz razloga što će ono za talijansku zajednicu u Hrvatskoj svakako značiti poboljšanje njihovog statusa. Istaknuo je da bi upravo nezavršetak pregovora mogao proizvesti određenu nestabilnost, koja je najmanje potrebna ovom dijelu Europe. „Smatram da Europska unija u najskorije vrijeme, dakle do kraja 2010. godine, može završiti pregovore s Hrvatskom, te definirati rokove za završetak pregovora s drugim zemljama Zapadnog Balkana“, još jednom je istaknuo Fassino, dodavši da „dovesti Hrvatsku u Uniju što prije znači dati znak i drugim zemljama da Unija želi cijelo područje integrirati u Uniju“. 

Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin zahvalio je Pieru Fassinu na svoj brizi za talijansku zajednicu u Hrvatskoj koju iskazuje već dvadesetak godina u svojem političkom djelovanju, prethodno u izvršnoj vlasti, kao ministar, a potom kao zastupnik. 

Autor: Služba za odnose s javnošću