Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku boravilo u službenom posjetu Češkoj Republici

Prag - Odbor za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora od 6. do 8. travnja 2009. boravio je u uzvratnom posjetu Odboru za vanjsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike. U izaslanstvu saborskog Odbora za vanjsku politiku sudjelovali su predsjednik Odbora Mario Zubović, potpredsjednik Odbora Tonino Picula i članice Odbora Marija Pejčinović Burić i Mirjana Ferić-Vac.

Tijekom posjeta Republici Češkoj, koja predsjeda Europskom unijom, izaslanstvo saborskog vanjskopolitičkog odbora, uz sastanke s domaćinom predsjednikom vanjskopolitičkog odbora u Zastupničkom domu Janom Hamačekom i članovima, susrelo se s potpredsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike Vojtěchom Filipom, članovima Odbora za vanjske poslove, obranu i sigurnost Senata Češke Republike, članovima Odbora za europske poslove Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike te s članovima skupine prijateljstva s Hrvatskom češkog parlamenta. Također su se susreli s ministrom vanjskih poslova Češke Republike Karelom Schwarzenbergom.

Češki su sugovornici u razgovorima čestitali hrvatskom izaslanstvu na uspješnom ostvarenju jednog od vanjskopolitičkih ciljeva – ulasku u NATO. Iskazana je snažna potpora što skorijem dovršetku hrvatskih pregovora i ulasku Hrvatske u Europsku uniju, uz isticanje činjenice kako je to jedno od rjeđih pitanja u kojima postoji jedinstveni stav svih političkih stranaka u Češkoj. Tijekom susreta razgovaralo se o trenutnom zastoju u pregovorima za članstvo u EU i njegovim uzrocima te mogućem razrješenju nastalog stanja. Razmijenjena su mišljenja i iskustva u vezi s globalnom financijskom i ekonomskom krizom i njezinim posljedicama u Češkoj i Hrvatskoj, kao i o iskustvima češkog desetgodišnjeg članstva u NATO-u i petogodišnjeg članstva u Europskoj uniji. Izražena je obostrana želja za daljnjim jačanjem gospodarske suradnje i međusobne turističke razmjene.

Autor: Odbor za vanjsku politiku