Izaslanstvo Parlamenta Gruzije u posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb - Predsjednica Odbora za europske integracije Parlamenta Gruzije i voditeljica međuparlamentarne skupine prijateljstva Gruzija-Hrvatska Maka Bochorishvili te članovi Skupine Nino Tsilosani, predsjednica Odbora za poljoprivredu te  Giorgi Tsagareishvili i Gela Samkharauli borave u službenom posjetu Hrvatskome saboru.

Prvi u nizu sastanka održan je s predsjednikom Odbora za europske poslove Domagojem Hajdukovićem i predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erikom Fabijanićem.

- Izuzetno mi je drago da imamo odličnu suradnju, potpisali smo sporazum o suradnji te vam stojimo na raspolaganju za pomoć, kazao je Hajduković. - Posebno sam sretan što je Europska komisija 8. studenog objavila Paket proširenja za 2023. u kojem je po prvi put uključena Gruzija, naglasio je, te dodao da je osobno pisao predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu o davanju pozitivne odluke za Gruziju.

Naime, u tijeku je izrada zaključaka Vijeća o proširenju, nakon čega se predviđa da će Europsko vijeće konačnu odluku o dodjeljivanju statusa kandidata donijeti u prosincu 2023.

Predsjednica Odbora za europske integracije Bochorishvili kazala je da je Gruzija svjesna da je pristupni proces dugotrajan, postupan i zasnovan na zaslugama, ali da se nada da pregovori neće trajati dugo. - Zahvalna sam prijateljima iz Hrvatske na pomoći koju nam pružaju te u ovom procesu vidimo tko su nam prijatelji, rekla je Bochorishvili.

Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erik Fabijanić napomenuo je kako je jako bitna činjenica da je Gruzija otvorila veleposlanstvo u Hrvatskoj te da će sukladno reciprocitetu to Hrvatska uskoro učini i u Gruziji. - Ovo će ojačati naše dobre odnose te potaknuti i dobru gospodarsku razmjenu, kazao je Fabijanić.

Nino Tsilosani, predsjednica Odbora za poljoprivredu istaknula je važnost učenja od hrvatskih kolega kada je u pitanju poljoprivreda te se nada da će i u tom području suradnja biti na obostranu korist.

Drugi u nizu sastanak s gruzijskim izaslanstvom održao je voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Gruzija Davor Dretar koji je, među ostalim, naglasio važnost bilateralne suradnje kao temelja za intenzivnije parlamentarne odnose. Napomenuo je tako da se odnosi međuparlamentarnih skupina prijateljstva temelje na povjerenju i poštovanju, a da ih aktivna suradnja u području kulture i na međunarodnoj razini mogu dodatno unaprijediti.