Josip Leko i Damir Sesvečan primili izaslanstvo Zakonodavnog vijeća posebne upravne oblasti Hong Konga

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko i član Odbora Damir Sesvečan primili su izaslanstvo Zakonodavnog vijeća posebne upravne oblasti Hong Konga.

U uvodnom dijelu radnog sastanka potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko predstavio je gostima rad i djelokrug Odbora koji je ujedno i najvažnije radno tijelo u Hrvatskom saboru. Odbor je tijelo koje je u praksi arbitar za primjenu Poslovnika Hrvatskoga sabora, a osim praktične uloge Odbor utvrđuje i nacrt Ustava Republike Hrvatske, naglasio je potpredsjednik Leko. Odbor razmatra i zakonske prijedloge koji se odnose na područja ljudskih prava i političkog sustava, opća pitanja Ustava i ustavnosti kao i prijedloge koji se odnose na pitanja ustrojstva i djelokruga državnih tijela.
            
Potpredsjednik Leko gostima je izložio pravni i politički sustav Republike Hrvatske, s posebnim osvrtom na zakonodavnu aktivnost Hrvatskoga sabora. Proces donošenja zakona u Saboru izrazito je dinamičan, istaknuo je Leko, posebno u pogledu prilagodbe hrvatskoga zakonodavstva pravoj stečevini Europske unije.

Izaslanstvo Zakonodavnog vijeća posebne upravne oblasti Hong Konga posebno zanima proces demokratizacije Hrvatske od samostalnosti do danas te u tom kontekstu nastoje razmijeniti iskustva s hrvatskim kolegama, kazala je voditeljica izaslanstva Emily Lau Wai-hing.
 
Članovi izaslanstva Hong Konga pokazali su poseban interes za pitanja koja uređuje Poslovnik Hrvatskoga sabora, a razmijenili su iskustva i s hrvatskim kolegama o primjeni Poslovnika za vrijeme trajanja plenarne sjednice Hrvatskoga sabora.

Član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Damir Sesvečan informirao je goste o izbornom sustavu Republike Hrvatske kao i o zakonima koji reguliraju to područje. Razgovaralo se i o reformi pravosuđa, proceduri promjene Ustava te o autonomiji sudstva i izboru sudaca. U završnom djelu sastanka voditeljica izaslanstva Emily Lau Wai-hing pozvala je hrvatske kolege u uzvratni posjet Hong Kongu.

Autor: Služba za odnose s javnošću