Marija Pejčinović Burić održala sastanak s izaslanstvom Nacionalnog savjeta za Europske integracije Crne Gore

Zagreb - Predsjednica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH - EU Marija Pejčinović Burić održala je sastanak s izaslanstvom Nacionalnog savjeta za Europske integracije Crne Gore. Sastanku su nazočili i članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH - EU Mario Zubović i Marijana Petir.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Nebojša Medojević uvodno je predstavio način rada Nacionalnog savjeta, izrazivši želju za podrobnijim upoznavanjem hrvatskih parlamentarnih tijela koja su na različite načine pratila pristupne pregovore. Dodao je da Crna Gora u studenom očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije te skoro dobivanje statusa zemlje kandidatkinje. 

Marija Pejčinović Burić upoznala je goste s tijekom pregovora, rekavši da Hrvatska stoji na raspolaganju Crnoj Gori za prenošenje iskustava. Kao iznimno važna područja zastupnica je izdvojila dosljednu provedbu reformi, komunikaciju s građanima te konsenzus parlamentarnih stranaka o najvažnijim pitanjima. 

Mario Zubović i Marija Pejčinović Burić upoznali su goste s metodologijom rada Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU. Taj oblik suradnje s Europskim parlamentom ocijenjen je iznimno korisnim za tijek pristupnog procesa. Teme koje se raspravljaju formiraju zajednički obje strane, a u pravilu prate tijek pregovora. 

Sugovornici su se u razgovoru dotaknuli i položaja hrvatske i crnogorske manjine u dvjema zemljama, koji su ocijenjeni dobrima. Zastupnica Marijana Petir također je naglasila dobru suradnju dviju država u području zaštite okoliša, rekavši kako obje države imaju zajednički interes produbljivati tu suradnju. Dogovorena je daljnja razmjena iskustava.

Autor: Služba za odnose s javnošću