Marija Pejčinović Burić primila australsku veleposlanicu Beverly Mercer

Zagreb - Predsjednica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH - EU Marija Pejčinović Burić primila je u posjet veleposlanicu Australije u RH Beverly Mercer.

Središnja tema sastanka bili su odnosi dviju zemalja te proces pristupanja Hrvatske EU. Hrvatska i Australija dijele zajedničke vrijednosti i interese, složile su se uvodno sugovornice, naglasivši da su bilateralni odnosi dviju zemalja vrlo dobri.

Govoreći o pristupnim pregovorima, predsjednica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH - EU Marija Pejčinović Burić rekla je da se nada da će oni biti zaključeni u prvoj polovici 2011. godine. "Nadam se da će Hrvatska, na sljedećoj međuvladinoj konferenciji u studenom, zaključiti pregovore u još tri poglavlja", dodala je. Time bi se broj zatvorenih poglavlja popeo na 25 te bi se Hrvatska posvetila završnoj fazi procesa. Naravno, još uvijek su najveći izazovi poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava i 8. Tržišno natjecanje. 

Zastupnica Marija Pejčinović Burić upoznala je veleposlanicu i s postupkom ratifikacije ugovora o pristupanju kao i o obvezi provođenja referenduma o pristupanju EU. U ovoj fazi posebno je važno precizirati informacije za različite skupine građana. Također, komunikacijska kampanja mora ponuditi jasne odgovore na svakodnevna pitanja građana, zaključila je.

Autor: Služba za odnose s javnošću