Marijana Petir i članovi Odbora primili predsjednika Saveznog vijeća Parlamenta Republike Austrije Erwina Preinera

Zagreb - Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir i članovi Odbora primili su u službeni posjet predsjednika Saveznog vijeća Parlamenta Republike Austrije Erwina Preinera.

Zastupnica Marijana Petir pozdravila je goste istaknuvši pritom da Odbor za zaštitu okoliša često navodi Austriju kao primjer dobre prakse u zaštiti okoliša, poticanju održivog razvoja i upotrebe obnovljivih izvora energije. Predstavivši rad Odbora, istaknula je da Hrvatska ima zaštićeno oko 15 posto svojeg teritorija različitim stupnjem zaštite, te općenito visoku razinu očuvanosti prirode. Takvo je stanje dobar preduvjet za intezivniji razvoj ekološke poljoprivrede i ekoturizma.

Govoreći o zaštiti od genetski modificiranih organizama, predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir upoznala je goste s inicijativom da se čitava Aple – Adria regija proglasi zonom slobodnom od GMO-a. Sugovornici su se u razgovoru osvrnuli i na aktualnu međunarodnu konferenciju u Kopenhagenu. Složili su se da sve poduzete mjere moraju biti prihvaćene i od strane stanovništva kako bi bile učinkovito provedene. Predsjednik Saveznog vijeća Parlamenta Republike Austrije Erwin Preiner upoznao je dužnosnike Hrvatskoga sabora s projektom osiguravanja potreba za električnom energijom za pokrajinu Gradišće iz alternativnih izvora energije do 2013. godine. Također je upoznao nazočne sa stajalištem Republike Austrije da proizvodnju nuklearne energije ne smatra alternativnim izvorom energije. Sugovornici su se složili da Hrvatska i Austrija imaju dosta zajedničkih interesa kao i mogućnosti suradnje na različitim projektima.

Predsjednik Saveznog vijeća Parlamenta Republike Austrije Erwin Preiner pozvao je predsjednicu Marijanu Petir i članove Odbora za zaštitu okoliša u posjet austrijskoj pokrajini Gradišće.

Autor: Služba za odnose s javnošću