Marijana Petir primila veleposlanika Kraljevine Norveške u RH Terjea Haugea

Zagreb - Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša i članica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Marijana Petir primila je u radni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Terjea Haugea.

Razgovaralo se o nadolazećem izboru glavnog tajnika Vijeća Europe i norveškom kandidatu za to mjesto te o Vijeću Europe uopće, njegovoj organizaciji i ulozi koju treba imati u međunarodnim odnosima. Norveški veleposlanik predstavio je članici hrvatskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Marijani Petir norveškog kandidata za mjesto glavnog tajnika Vijeća Europe, istaknuvši da su, uz norvešku, istaknute još tri kandidature za tu funkciju.

Petir je naglasila da je lobiranje svakako legitimno pravo, a da će parlamentarci iz Hrvatske, članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, glasovati po vlastitoj savjesti, "pa je lobiranje dobar put da ih uvjerite da je norveški kandidat ujedno pravi". Smatra da Vijeće Europe, kao respektabilna institucija, treba imati čvršću poziciju od one koju trenutačno ima, treba zauzeti proaktivnu ulogu kad su u pitanju gorući problemi međunarodne zajednice, a ne da o njima raspravlja sa znatnim vremenskim odmakom i bez stvarnog utjecaja na njihovo rješavanje. Petir drži da Vijeće Europe treba reagirati onog časa kada se uoči neki problem te da treba imati snage o aktualnom trenutku izreći svoje mišljenje, koje će pak imati konkretni utjecaj. S tom ocjenom zastupnice u potpunosti se složio Terje Hauge, istaknuvši kako je Norveška svjesna da se Vijeće Europe mora usredotočiti na stvarne probleme i zauzeti aktivnu ulogu u njihovom rješavanju.

Autor: Služba za odnose s javnošću