Milorad Pupovac primio članove Odbora za komunalna pitanja i pitanja unutarnje sigurnosti te Odbora za savezna i europska pitanja Bavarskog pokrajinskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora dr. sc. Milorad Pupovac primio je u radni posjet članove Odbora za komunalna pitanja i pitanja unutarnje sigurnosti te Odbora za savezna i europska pitanja Bavarskog pokrajinskog parlamenta. 
Pupovac je predstavio glavne aktivnosti saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju koji s Odborom za vanjsku politiku i Odborom za europske integracije predstavlja treću komponentu u vođenju vanjske politike Hrvatskoga sabora i brine o njezinoj provedbi u okvirima međuparlamentarne suradnje s drugim državama i međunarodnim organizacijama, djelovanjem grupa prijateljstava kojih u ovom trenutku u Saboru ima 52, te stalnih ili privremenih izaslanstava Sabora u međunarodnim predstavničkim tijelima.    

Razgovaralo se o važnosti jačanja parlamentarne dimenzije u međunarodnim odnosima, odnosima Hrvatskoga sabora i Bundestaga, suradnji Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata, uloge parlamentarnih tijela u pregovorima sa EU, te suradnji sa parlamentima u regiji. Goste je zanimalo i kako ovaj saborski Odbor ocjenjuje dosadašnja postignuća na planu zaštite manjinskih prava u Hrvatskoj i stvaranja potrebnih uvjeta za punu reintegraciju prognanih i izbjeglih građana srpske nacionalnosti u hrvatsko društvo, kao i rezultate na planu reforme pravosuđa. Dr. sc. Pupovac naglasio je da uspješna manjinska politika podrazumijeva adekvatnu socijalnu i razvojnu politiku, pogotovo u ruralnim područjima koja su stradala u ratu, koja su još uvijek nedovoljno razvijena i gdje je pomoć međunarodne zajednice neophodna.

Autor: Služba za odnose s javnošću