Milorad Pupovac primio Poslaničku skupinu prijateljstva s Hrvatskom srpske Narodne skupštine

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac s članovima Odbora primio je u posjet Poslaničku skupinu prijateljstva s Hrvatskom Narodne skupštine Republike Srbije. 

Na sastanku je posebno istaknuta važnost parlamentarne suradnje za cjelokupne odnose dviju država. Predsjednik Odbora Milorad Pupovac rekao je da parlamentarna diplomacija može otvoriti put za unaprjeđenje odnosa i na drugim razinama. Sugovornici su pozdravili ideju da se otvori prostor za kontinuirane susrete na razini odbora kako bi se razmijenila stajališta o konkretnim temama iz njihovog djelokruga kao što su prava manjina, povratak izbjeglica, ali i jačanje suradnje na području borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

Predsjednica Nacionalnog Odbora Vesna Pusić upoznala je goste s hrvatskim iskustvom u pregovorima s EU, objasnivši ulogu i način rada Nacionalnog odbora. Rekla je da na tom području Hrvatska, Srbija, ali i ostale zemlje u okruženju mogu intenzivno surađivati. Zastupnici Narodne Skupštine Republike Srbije pozdravili su odluku Hrvatske da se prijevodi europske pravne stečevine ustupe zemljama u regiji. Sugovornici su se složili da bi se takvi primjeri trebali bolje predstaviti javnosti. Razgovaralo se i o jačanju uloge parlamenta u procesu približavanja Europskoj uniji. 

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima pokretanja zajedničkih projekata na regionalnim i lokalnim razinama. Obostrano je izražena želja za nastavkom suradnje kako bi se ojačali okviri za otvoren dijalog i poboljšavanje odnosa dviju država.

Autor: Služba za odnose s javnošću