Milorad Pupovac sastao se s izaslanikom visokog povjerenika UNHCR-a za rješavanje dugotrajnih iseljavanja na zapadnom Balkanu Bijleveldom

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primio je u posjet osobnog izaslanika Visokog povjerenika UNHCR-a za rješavanje dugotrajnih iseljavanja na zapadnom Balkanu Annea Willema Bijlevelda. Na sastanku se razgovaralo o sljedećoj fazi procesa rješavanja statusa izbjeglica i povratnika. 

Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac istaknuo je da je do danas učinjeno mnogo, no preostaje završna faza kroz koju se trebaju riješiti preostala dva ključna problema, a to su dovršetak stambenog zbrinjavanja te osiguravanje uvjeta za život povratnicima. Visoki povjerenik UNHCR-a Anne Willem Bijleveld predstavio je projekt donatorske konferencije koja bi se održala ove godine, a čiji je osnovni cilj prikupljanje sredstava za projekte povratka izbjeglica u regiji. Izrazivši želju za ubrzanjem toga procesa, Anne Willem Bijleveld posebno je naglasio potporu vlada država regije. 

Razgovarajući o preostalim izazovima u Hrvatskoj, sugovornici su se složili da su potrebni pomaci u smanjivanju birokratskih prepreka za ostvarivanje prava povratnika te daljnja edukacija službenika na lokalnoj razini kako bi projekti mogli biti kvalitetno provedeni. Dogovoren je nastavak suradnje na ovom području.

Autor: Služba za odnose s javnošću