Nazif Memedi primio atašea za kulturu njemačkoga Veleposlanstva Sebastiana Brökelmanna

Zagreb - Zastupnik Nazif Memedi primio je u posjet atašea za kulturu pri Veleposlanstvu SR Njemačke u Republici Hrvatskoj Sebastiana Brökelmanna.

Razgovaralo se na temu položaja Roma u Hrvatskoj. Njemački ataše posebice se zanimao za situaciju vezanu uz obrazovanje Roma u Hrvatskoj, konkretno može li se govoriti o segregaciji Roma u hrvatskom obrazovnom sustavu i postoje li neke regije u Hrvatskoj u kojima romska djeca pohađaju posebne škole ili upisuju odvojene razrede. Zanimao se i postoje li programi Vlade RH kojima se potiče integracija Roma u hrvatski obrazovni sustav.

Zastupnik Memedi odgovorio je da je prije nekoliko godina bilo slučajeva segregacije Roma u obrazovnom sustavu, ali isključivo u Međimurskoj županiji. Taj problem proizašao je i zbog nedovoljnog poznavanja hrvatskog jezika pa se romska djeca nisu mogla integrirati u mješovite razrede. U međuvremenu se poradilo na jačanju predškolskog obrazovanja romske djece produžavanjem trajanja predškole, kako bi romska djeca do polaska u osnovnu školu ovladala hrvatskim jezikom, ali i usvojila kulturne i higijenske navike, rekao je zastupnik Memedi. Posljednjih pet godina situacija se znatno popravila i ne može se govoriti o segregaciji. Postoji još nekoliko slučajeva razreda u osnovnom školstvu u kojima su isključivo romska djeca, ali to nije zbog nedostatka volje za integracijom, već iz objektivnih razloga. Naime, u nekim mjestima Međimurske županije romska nacionalna manjina je većinsko stanovništvo pa se događa da su i čitavi razredi popunjeni romskom djecom. Zastupnik je naglasio da u sredinama s većinskim stanovništvom radi 24 romskih pomagača. Njihova je zadaća pomagati romskoj djeci u školi, kao i informirati roditelje i socijalne službe kako djeca napreduju. Zastupnik je izrazio zadovoljstvo da u općini Nedelišće rade dvije učiteljice Romkinje, kao i činjenicom da je unazad četiri godine gotovo peterostruko povećan broj djece upisane u osnovnoškolsko obrazovanje. „Prije mog mandata bilo je 984 učenika u osnovnim školama, sada ih je 4800, a cilj nam je povećati broj onih koji će uspješno završiti 8. razred“. Nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja prijavljuju se na Zavod za zapošljavanje, pohađaju tečajeve za prekvalifikaciju u organizaciji Zavoda i mjesečno primaju iznos od 1400 kuna za vrijeme trajanja tečajeva. Većinom se radi o aktivnim mjerama na tržištu rada za Romkinje, za zanimanja sobarice, kuharice, frizerke. Ove poticajne mjere dosad su pokazale vrlo dobre rezultate. 

U 2011. godini predviđeno je 6 milijuna kuna subvencija poslodavcima za zapošljavanje Roma kao poticajne mjere. Zastupnik Memedi naglasio je i da sve veći broj Roma upisuje programe srednjoškolskog obrazovanja, upisanih je 480, a 30 Roma je na fakultetima, od njih tri djevojke uspješno pohađaju Medicinski fakultet. Svi oni dobivaju od Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja stipendije, u mjesečnim iznosima od 500 kuna srednjoškolci, te po 1000 kuna studenti. Mnogi od njih zainteresirani su za zanimanja policajaca, medicinskih sestara, učitelja i drugih zanimanja koja su presudna za jaču integraciju Roma u hrvatsko društvo.

Autor: Služba za odnose s javnošću