Nazif Memedi primio francuskog veleposlanika Jérômea Pasquiera

Zagreb - Zastupnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Nazif Memedi primio je u posjet veleposlanika Republike Francuske u Republici Hrvatskoj Jérômea Pasquiera. 

Francuski veleposlanik Jérôme Pasquier uvodno je zahvalio   na prilici za razgovor o nedavnim događajima u Francuskoj. Kako je odluka o deportaciji Roma izazvala dosta kontroverzi, veleposlanik Pasquier upoznao je zastupnika Nazifa Memedija sa stajalištem francuske vlade. Kako Francuska u svom zakonodavstvu ne poznaje nacionalne manjine ili etničke skupine, ova akcija nije ni u kojem smislu bila usmjerena protiv Roma zbog njihove etničke pripadnosti, naglasio je Pasquier. Deportacija je uvjetovana kršenjem francuskih zakona, dodao je, te restrikcijom ilegalnih kampova. Francuski veleposlanik rekao je da Francuska shvaća i drugi aspekt ovog događaja, a to je postojanje problema sa stanjem u kojem se Romi nalaze unutar Europske unije. Francuska je iznimno otvorena za dijalog i pokretanje zajedničkih koraka kako bi se popravili uvjeti života za pripadnike romske zajednice u zemljama EU. 

Zahvalivši na podrobnom objašnjenju, zastupnik Nazif Memedi rekao je da razumije da je kršenje zakona nedopustivo, no također je naglasio da, u ovom slučaju, deportacija nije bila prikladno rješenje. Zastupnik je izrazio bojazan od mogućnosti prelijevanja ovakvih akcija i u druge zemlje EU. Govoreći o institucijama Europske unije, zastupnik je izrazio žaljenje zbog izostanka njihove reakcije na ove događaje. Hrvatska, iako još nije članica EU, ima iznimno dobre propise i politiku prema romskoj zajednici, naglasio je zastupnik Memedi. Govoreći o stanju u Rumunjskoj, zastupnik Memedi rekao je da bi više pozornosti trebalo usmjeriti na podizanje kvalitete života Roma u toj zemlji, s čime se složio i veleposlanik Pasquier. 

Sugovornici su zaključno razmijenili mišljenja o mogućnostima daljnje suradnje, složivši se da je razgovor i suradnja najproduktivniji put.

Autor: Služba za odnose s javnošću