Nazif Memedi primio njemačkog veleposlanika Bernda Fischera

Zagreb - Zastupnik u Hrvatskome saboru Nazif Memedi primio je u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Bernda Fischera. 

Kako njemačka nacionalna manjina ostvaruje svoje pravo na kulturnu autonomiju u Republici Hrvatskoj, kako njeguje svoje običaje, jezik i kulturu, što se sve može napraviti kako bi se potaknulo i unaprijedilo kulturno stvaralaštvo na materinskom jeziku i pismu teme su o kojima su razmijenili stavove zastupnik Nazif Memedi i njemački veleposlanik Fischer. 

Njemački veleposlanik smatra da što se tiče brige za nacionalne manjine Hrvatska može poslužiti kao primjer u Europi. Ta činjenica je od važnosti i za pregovore koje Hrvatska vodi za članstvo u Europskoj uniji. "Zaštita nacionalnih manjina u Hrvatskoj je na iznimno visokoj razini". 

Nazif Memedi predstavio se rekavši da dolazi iz romske zajednice, ali u Hrvatskom saboru zastupa još jedanaest nacionalnih manjina, među kojima je i njemačka. Naglasio je da je njemačka nacionalna manjina u Hrvatskoj dobro organizirana, a hrvatske vlasti pomažu sve aktivnosti u cilju očuvanja njemačke tradicije, jezika i kulture. Istaknuo je da s njemačkom nacionalnom manjinom ima dobru komunikaciju i suradnju, posebice s kulturnim društvima Nijemaca u Vukovaru, Osijeku, Varaždinu i Zagrebu. Govorio je i o ulozi i aktivnostima Savjeta za nacionalne manjine čiji je potpredsjednik predstavnik njemačke nacionalne manjine. Znatan dio proračunskih sredstava koja su dodijeljena njemačkoj nacionalnoj manjini usmjerena su na očuvanje tradicije, posebice revitalizaciju materinskog njemačkog jezika i njegovo učenje te za izdavaštvo i kulturne manifestacije. Istaknuo je da dio njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj svoj materinski jezik ne govori dobro, ili uopće ne govori, a jezične vještine ključne su za promoviranje identiteta svake nacionalne manjine. 

Sugovornici su se osvrnuli na obilježavanje 27. siječnja, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, dana sjećanja na oslobađanje logora Auschwitz 1945. godine. Židovska općina u Zagrebu obilježila je također taj dan, s osnovnom porukom da se takvo zlo više nikada, nikome i nigdje ne dogodi, rekao je Memedi. Njemački veleposlanik istaknuo je da su Nijemci svjesni svih zala počinjenih od strane nacističkog režima kojima su bili izloženi ne samo Židovi nego i Romi, koji su danas dobro uklopljeni i integrirani u njemačko društvo. Njemačka osuđuje zločine koje je nacistički režim činio nad Romima, dodao je veleposlanik. 

Nazif Memedi osvrnuo se i na dolazeće ustavne promjene rekavši da sve nacionalne manjine trebaju biti u preambuli Ustava Republike Hrvatske, za što se on i osobno založio.

Autor: Služba za odnose s javnošću