Nazif Memedi primio predstavnike Skupštine Republike Kosovo i službenike Misije OSCE-a na Kosovu

Zagreb - Nezavisni zastupnik austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Nazif Memedi primio je u posjet predstavnike Skupštine Republike Kosovo i službenike Misije OSCE-a na Kosovu.

Susret je organiziran kao dio projekta Misije OSCE-a  na Kosovu "Podrška nealbanskim parlamentarnim grupama u 2010. godini" radi razmjene iskustava manjinskih zastupnika iz dvaju parlamenata. Zastupnik Memedi predstavio je gostima rad Kluba zastupnika nacionalnih manjina te ih je upoznao sa zakonskim okvirom koji pokriva ovo područje. Zastupnik je u izlaganju posebno istaknuo nedavnu izmjenu Ustava kojom su u preambulu Ustava uvedene sve nacionalne manjine u RH te uvođenje dodatnog prava glasa za manjine s udjelom u stanovništvu manjim od 1,5 posto. 

Predstavnici Skupštine Kosova prezentirali su rad parlamentarnih grupa Samostalne liberalne stranke, Sedam plus te grupa Za integracije. U diskusiji o izazovima integracije manjinskih zajednica i njihovog sudjelovanja u središnjoj i lokalnoj upravi istaknuta je potreba za zajedničkim nastupom svih nacionalnih manjina. Zastupnik Memedi upoznao je goste s djelovanjem romske nacionalne manjine i izazovima s kojima se susreće, istaknuvši pritom dobru suradnju s Vladom RH. U razgovoru je izražena želja za daljnjim nastavkom suradnje i prenošenjem pozitivnih praksi. Predstavnici Skupštine Kosova u okviru svog posjeta susreli su se i s predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju Miloradom Pupovcem.

Autor: Služba za odnose s javnošću