Nazif Memedi primio veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Jana Kickerta

Zagreb - Zastupnik u Hrvatskome saboru Nazif Memedi primio je u radni posjet veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Jana Kickerta. 

Nazif Memedi, koji dolazi iz romske zajednice, u Hrvatskome saboru zastupa još jedanaest nacionalnih manjina: austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku. 

Austrijski veleposlanik zahvalio je zastupniku Memediju na dosadašnjem trudu i angažmanu koji ulaže kao zastupnik austrijske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Zamolio je njegovu podršku u proceduri donošenja novele zakona o povratu imovine, kojom bi se onim stranim državljanima kojima je odbijen zahtjev za povrat imovine, oduzete u vrijeme komunističke vladavine, omogućilo ponovno podnošenje zahtjeva. Time bi se omogućio jednak i ravnopravan tretman svih stranih državljana o ovom pitanju. U ovom trenutku, naglasio je austrijski veleposlanik, postoje dvije skupine osoba koje su isključene, prve kojima je već odbijen zahtjev i druge koje ga još nisu podnijele. Zastupnik Memedi odgovorio je da se načelno slaže s tom novelom i da će se u tom smjeru zauzeti za njezino usvajanje. 

Druga tema razgovora bio je položaj i integracija Roma u europskim zemljama, i onima u Europskoj uniji i u onima izvan nje, poput Hrvatske. Zastupnik Memedi naglasio je da je položaj romske nacionalne manjine u Hrvatskoj neusporedivo bolji no što je u drugim europskim zemljama članicama Europske unije. "Hrvatski Romi imaju puno bolji položaj i prava nego bilo gdje u Europi, bez obzira na to što Hrvatska nije članica EU. Dapače, moram naglasiti da sve nacionalne manjine imaju puno bolji položaj u Hrvatskoj nego drugdje", istaknuo je Memedi. Zajednički je ocijenjeno da nije učinjeno dovoljno na planu integracije Roma u većini europskih zemalja, pri čemu je zastupnik Memedi ocijenio da je Austrija ovdje učinila pozitivan iskorak, ulažući znatno više napora u integraciji Roma u austrijsko društvo i poboljšanju njihovog stvarnog položaja.

Autor: Služba za odnose s javnošću