Neven Mimica i Damir Sesvečan primili ministra pravosuđa Republike Češke Jiříja Pospišila

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica i predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva i član Odbora za pravosuđe Damir Sesvečan održali su sastanak s ministrom pravosuđa Republike Češke Jiříjem Pospišilom.

Središnja tema sastanka bila je reforma pravosuđa u kontekstu pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica upoznao je goste s dosadašnjim tijekom reforme pravosuđa, posebno se osvrnuvši na ulogu Hrvatskoga sabora, koja osim donošenja zakona obuhvaća i praćenje njihove provedbe. Vjerujem da ćemo u prvoj polovini sljedeće godine dosegnuti ispunjenje kriterija za zatvaranje Poglavlja 23. – Pravosuđe i temeljna prava, naglasio je Mimica, dodavši kako se nada da će to prepoznati i europski partneri. Rezultati tog procesa imat će dalekosežne posljedice, posebno na podizanje standarda poslovanja i osjećaja pravne sigurnosti građana.

Ministar pravosuđa Jiří Pospišil prenio je češka iskustva, istaknuvši dugotrajnost takvih reformi koje nisu specifičnost samo za Hrvatsku. Govoreći o segmentima reforme, sugovornici su se posebno osvrnuli na novi postupak izbora sudaca, izmjene kaznenog zakona i procesnog prava u okviru borbe protiv korupcije te na institut ovrhovoditelja. 

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva i član Odbora za pravosuđe Damir Sesvečan predstavio je nove ovlasti i djelokrug Državnog sudbenog vijeća. Ministar pravosuđa Jiří Pospišil izjavio je da su vidljivi znatni pomaci te je ponudio daljnju suradnju na zajedničkim projektima. Češka će i dalje pružati punu potporu Hrvatskoj na njezinom putu prema punopravnom članstvu u EU, zaključio je. 

Autor: Služba za odnose s javnošću