Neven Mimica primio izaslanstvo Odbora za europske poslove parlamenta Slovačke Republike

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica s članovima Odbora primio je izaslanstvo Odbora za europske poslove parlamenta Slovačke Republike. Potpredsjednik Mimica naglasio je da je ovaj posjet još jedan dokaz odlične suradnje dvaju odbora na poslovima od zajedničkog interesa, a koji se tiču europskog procesa. "Od slovačkih kolega u vladi i parlamentu imali smo tijekom čitavog procesa približavanja Hrvatske europskim integracijama ne samo političko razumijevanje, već i konkretnu pomoć i razmjenu iskustava. Izražavam hrvatski interes da nastavimo na isti način, da razmjenjujemo posjete i da to bude praksa". 

Slovačko izaslanstvo istaknulo je da je Hrvatska prvi partner po važnosti izvan zemalja Europske unije. Također je izraženo uvjerenje da će se suradnja srodnih parlamentarnih odbora i to na konkretnim pitanjima europskih integracija nastaviti. 

Potpredsjednik Mimica izložio je trenutni status hrvatskih pregovora, rekavši da je Hrvatska otvorila sva pregovaračka poglavlja, njih 33, od kojih je privremeno zatvoreno 22. Najveći broj preostalih pregovaračkih poglavlja Hrvatska planira zaključiti do kraja ove godine, a vjerojatno je da će ona najzahtjevnija, Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje biti zatvoreni do kraja prvog kvartala sljedeće godine. Potpisivanje Pristupnog ugovora očekuje se pred kraj polugodišnjeg mađarskog predsjedanja Unijom, u lipnju. Istaknuo je da je Hrvatska gotovo u potpunosti usuglasila svoje zakonodavstvo s europskim i želi da se to usvojeno zakonodavstvo i uspješno provodi kao dobra europska praksa. Potpredsjednik Mimica napomenuo je da će Hrvatski sabor provesti i nužne organizacijske promjene kako bi mogao biti pripremljen za funkcioniranje unutar Europske unije. Također, bitna je kvalitetna priprema referenduma o pristupanju Hrvatske EU, putem pravodobnog i potpunog obavješćivanja građana na temu Europske unije. Proces ratifikacije trebao bi biti završen do 2012. godine čime bi Hrvatska postala punopravna članica Europske unije, rekao je Mimica, ukazujući na važnost parlamentarne diplomacije i jačanja međusobnih kontakata, kako bi se proces ratifikacije ubrzao koliko se god može.

Slovačka delegacija napomenula je da Odbor za europske poslove ima dosta jak položaj unutar parlamenta, podsjetivši da temeljem Lisabonskog ugovora jača uloga nacionalnih parlamenata u usuglašavanju europskih propisa. Bilo je riječi i o odnosima vlade i parlamenta u odlučivanju o europskim poslovima, a slovačko izaslanstvo je iznijelo svoja iskustva temeljem Ustavnog zakona koji regulira te odnose u Slovačkoj.

Autor: Služba za odnose s javnošću