Neven Mimica primio veleposlanika Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Stanimira Vukićevića

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Stanimira Vukićevića.

Srpski veleposlanik uvodno je istaknuo spremnost Srbije da uspostavi dobre odnose s Hrvatskom na svim područjima pa tako i na parlamentarnoj razini. Izrazio je zadovoljstvo da 22. veljače u posjet Hrvatskome saboru dolazi Skupina prijateljstva Srbija – Hrvatska Narodne skupštine Republike Srbije. Naglasio je da dolazak te parlamentarne delegacije srpske Skupštine treba gledati kao na znak dobre volje i želju Srbije da odnosi s Hrvatskom krenu nabolje, rekao je veleposlanik.

"Imamo dobar okvir i volju da naše odnose i komunikaciju dobro usmjerimo, čak i u temama koje trenutačno opterećuju odnose", rekao je potpredsjednik Mimica. Istaknuo je potrebu stabilizacije i poboljšanja odnosa između Hrvatske i Srbije, posebice u svjetlu regionalne suradnje, ali i sigurnosti. Mišljenja je da se dvije zemlje mogu povezati upravo na parlamentarnoj dimenziji procesa europskih integracija, a u tom kontekstu, kao znak dobre volje, Hrvatska ustupa Srbiji prijevod europske pravne stečevine.

Srpski veleposlanik osvrnuo se na važnost formiranja i djelovanja regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Naglasio je da je suradnja hrvatske i srpske policije na zavidnoj razini, a razmjena informacija i zajedničke akcije dobar su primjer povezivanja i suradnje i za druga područja.

Na kraju susreta zaključeno je da s budućih sastanaka hrvatskih i srpskih dužnosnika treba odaslati pozitivne poruke kako u odnosima Hrvatske i Srbije "stvari kreću nabolje". Zajednički je ocijenjeno da je dobar parlamentarni signal svakako dolazak međuparlamentarne skupine prijateljstva Narodne skupštine Republike Srbije u posjet Hrvatskome saboru. 

Autor: Služba za odnose s javnošću