Neven Mimica primio zamjenika predsjednika Velikog odbora parlamenta Republike Finske Eero Akaan-Penttilä

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u službeni posjet zamjenika predsjednika Velikog odbora parlamenta Republike Finske Eero Akaan-Penttilä. Sastanku je prisustvovala i predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić te članovi Odbora za europske integracije Dubravka Šuica, Boris Kunst, Daniel Mondekar i Nevio Šetić.

Potpredsjednik Mimica istaknuo je kako proces europskih integracija u Hrvatskoj ima politički konsenzus. Smatra da je pregovarački proces na neki način važniji od samog ulaska u Uniju jer taj proces sa sobom nosi stvarne društvene promjene. Rekao je da Hrvatska u 2010. godinu ulazi s 28 otvorenih poglavlja od ukupno njih 33 o kojima se pregovara. Očekuje da se u prvoj polovini godine otvore sva preostala poglavlja te da do kraja godine čitav pregovarački posao bude zaključen. Nakon toga slijedi potpisivanje Pristupnog ugovora te ratifikacija u 27 država članica EU, što može trajati oko godinu, rekao je Mimica. Napomenuo je da će Hrvatska nastaviti s reformama, posebice u pravosuđu i javnoj upravi, a trebat će pojačati administrativne kapacitete za upravljanje novcem iz europskih fondova. Također slijedi nastavak borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te zaključivanje preostalog posla na usklađivanju zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom i priprema institucija na vrijeme članstva Hrvatske u EU.

Zamjenik predsjednika Velikog odbora finskog parlamenta istaknuo je da je taj odbor nadležan za sva europska pitanja i kolokvijalno se zove Odbor za EU. Zanimao se kako Hrvatska približava proces europskih integracija javnosti, posebice u svjetlu nadolazećeg referenduma na kojemu će se građani izjašnjavati za članstvo u Uniji ili protiv njega. Naglasio je da Finska snažno zagovara pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i na putu do tog cilja bit će joj od pomoći. Jedan od vidova te pomoći može biti obučavanje hrvatske adminstracije kako raditi s europskim fondovima.

Vesna Pusić predstavila je Nacionalni odbor rekavši da je to originalni hrvatski doprinos pregovorima s Europskom unijom. Istaknula je ulogu Odbora kao nadzornog parlamentarnog mehanizma pristupnih pregovora u kojem se sve odluke donose konsenzusom. Odbor ne raspravlja o zakonskim prijedlozima, već raspravlja i odlučuje o pregovaračkim stajalištima koje Hrvatska šalje za 33 pregovaračka poglavlja o kojima pregovora s EU. Ukratko je iznijela trenutačnu fazu pregovaračkog procesa. Model reforme sustava pravosuđa ocijenila je dobrim, kao i pozitivan smjer borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, vidljiv u nekoliko posljednjih mjeseci. Sve to, uz jasan stav svih parlamentarnih stranaka o neupitnosti suradnje s Haaškim sudom, smatra da vrlo brzo može dovesti do otvaranja najzahtjevnijeg poglavlja pregovora, Pravosuđa i temeljnih prava. Zaključila je da je 2010. godina označena kao godina u kojoj Hrvatska želi završiti pregovore. 

Autor: Služba za odnose s javnošću