Odbor za obitelj, mladež i šport održao tradicionalnu sjednicu – susret djece i voditelja dječjih foruma iz gradova i općina RH sa zastupnicima

Zagreb - Odbor za obitelj, mladež i šport održao je danas u Hrvatskome saboru tradicionalnu sjednicu – susret djece i voditelja dječjih foruma iz gradova i općina Republike Hrvatske sa zastupnicima Hrvatskoga sabora.

Susretu su, osim zastupnica u Hrvatskome saboru Marije Lugarić, Mirele Holy, Suzane Bilić Vardić, Željane Kalaš i Nedjeljke Klarić nazočile i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjkaš, predstavnici ministarstava, predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, članovi Saveza društava "Naša djeca" i književnica Sanja Pilić.

Predsjednica Odbora za obitelj, mladež i šport Milanka Opačić otvorila je sjednicu naglasivši da su ovakva druženja potrebna djeci i odraslima. Kroz neposredan razgovor, istaknula je, produbljuje se razumijevanje za probleme s kojima se susreću djeca u našem društvu, ali se i otvaraju nove ideje i mogućnosti za rješenja tih problema. Nazočnima se uvodno obratila i predsjednica Saveza društava "Naša djeca" Aida Salihagić Kadić. Od sedamdeset dječjih foruma, koliko ih djeluje u okviru Saveza društava "Naša djeca", predstavnici devetnaest foruma izložili su svoja razmišljanja i projekte u Hrvatskome saboru. Od lokalnih do svjetskih tema, od brige za zdrav tjelesni ali i emocionalni razvoj, djeca su kratko i jezgrovito izložila najaktualnije probleme s kojima se susreću u svom okruženju. Neke od tema bile su: nedostupnost produženog boravka u školi, potreba za asistentima u nastavi za djecu s potrebnim potrebama, izloženost pasivnom pušenju, sigurnost djece u prometu, nasilje među djecom i razvijanje tolerancije.

U završnom dijelu susreta književnica Sanja Pilić pročitala je svoju kratku priču "Smijeh". Predsjednica Odbora Milanka Opačić rekla je kako se nada da će i ovaj susret biti poticaj i smjernice nadležnim institucijama, a djeci dodatni motiv za što aktivniji društveni angažman.

Autor: Služba za odnose s javnošću