Odbor za rad i socijalno partnerstvo održao tematsku sjednicu

Zagreb - Odbor za rad i socijalno partnerstvo održao je u Hrvatskom saboru tematsku sjednicu pod nazivom "Otkazi – recesija ili prilika". Uz predsjednika Odbora Borisa Kunsta u radu sjednice sudjelovali su i članovi Odbora, predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske udruge poslodavaca, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, sindikata, Gospodarsko-socijalnog vijeća, Hrvatske obrtničke komore i poduzetnika.

Sjednicu Odbora otvorio je predsjednik Boris Kunst koji je uvodno iznio niz senzacionalističkih naslova kojima se svakodnevno obasipaju hrvatski građani, a vezani su za krizu i recesiju u svijetu i Republici Hrvatskoj, stvarajući na taj način psihozu kod radnika te stres i strah od gubitka radnih mjesta. Kunst je istaknuo da ti podaci vrlo često nisu utemeljeni na stvarnim statističkim podacima, potkrijepivši ih pokazateljima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojima je u razdoblju od rujna 2008. do veljače 2009. godine čak smanjen broj nezaposlenih za 5 posto u odnosu na isti period lani. Ipak, nastavio je, gospodarska je aktivnost smanjena, pa je cilj sjednice razmotriti na koje će načine socijalni partneri reagirati na trenutačnu krizu i kako će se to odraziti na tržište rada. Većina se sudionika složila kako se iz trenutačne krize može izaći s vrlo dobrim rezultatima i mjerama. U skladu s time Ankica Jerevak iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje istaknula je kako je zaposlenost kontinuirano rasla od 2001. godine, a nezaposlenost kontinuirano padala od 2003. Znatniji pad zaposlenosti, nastavila je, pojavio se tek u prosincu prošle godine, a istodobno je smanjena i trgovina na malo te ukupan gospodarski rast. Kao mjeru za povećanje zaposlenosti spomenula je obrazovanje i prekvalifikaciju nezaposlenih s liste HZZ-a, a kojom se nezaposlenoj osobi omogućuje da što brže i lakše nađe zaposlenje.

U raspravi su sudionici istaknuli i nevoljkost donošenja i provođenja rizičnih odluka, potrebu uređenja gospodarskog sustava i tržišta rada, pronalazak rješenja za krizu među socijalnim partnerima. Predstavljane su mjere za poticanje izvoza i smanjenje nezaposlenosti. Sudionici su naglasili kako je smanjena likvidnost i povećana platno-prometna nedisciplina kod obrtnika, ali kako nema znatnijeg smanjenja zaposlenosti. Složili su se kako je Hrvatska već preživjela puno težu krizu početkom devedesetih kada je ostala bez 400.000 radnih mjesta. Naglašeno je kako se ne smije prepustiti defetizmu te kako svi sudionici u socijalnom dijalogu moraju dati svoj doprinos u borbi protiv recesije i gubitka radnih mjesta. 

Predsjednik Odbora Kunst zaključno je zahvalio svim sudionicima sjednice, istaknuvši da će biti i budućih susreta jer, naglasio je, trenutačnu recesiju treba pretvoriti u šansu, uočiti gdje su problemi i zajedničkom akcijom Vlade, poslodavaca, sindikata i svih sudionika u tržištu rada otkaze svesti na najmanju mjeru, a povećati zapošljavanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću