Održan okrugli stol s temom "NATO i javna percepcija sigurnosti"

Zagreb - U Hrvatskome saboru održan je okrugli stol s temom "NATO i javna percepcija sigurnosti" na kojem su sudjelovali članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, članovi Izaslanstva Parlamentarne skupštine NATO-a i predstavnici Sveučilišta u Zagrebu.

Na kraju višednevnog posjeta Izaslanstva Parlamentarne skupštine NATO-a Republici Hrvatskoj, u okviru kojeg su održani brojni susreti s državnim dužnosnicima i predstavnicima znanstvene zajednice, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić rekao je kako ovaj susret predstavlja konkretan doprinos boljem razumijevanju i međusobnom upoznavanju budućih ravnopravnih partnera. Osvrnuvši se na snažnu političku poruku koja je odaslana gotovo jednoglasnim prihvaćanjem Zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, istaknuo je kako NATO-u ne pristupaju samo vojne snage pojedine zemlje nego čitavo društvo. Zaključio je kako je Hrvatska u potpunosti spremna preuzeti svoj dio dužnosti i obveza koje proistječu iz punopravnog članstva u NATO savezu.

Potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a i predsjedajući Pododbora za transatlantske odnose Assen Agov izjavio je da je Hrvatska jedna od najpripremljenijih zemalja koje će pristupiti NATO savezu. Istaknuvši potrebu očuvanja sigurnosti i demokratskih vrijednosti koje NATO štiti, Assen Agov je dodao kako je Hrvatska ključan čimbenik u osiguravanju sigurnosti regije te vrijedan partner na globalnoj razini. Također je zahvalio na prigodi da članovi Parlamentarne skupštine NATO-a prisustvuju povijesnom trenutku ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora u parlamentu države pristupnice NATO savezu.

Autor: Služba za odnose s javnošću