Petar Selem primio u posjet veleposlanika Islamske Republike Iran u RH Sharifa Kodaeija

Zagreb - Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem primio je u posjet veleposlanika Islamske Republike Iran u RH Sharifa Kodaeija.

Odnosi dviju zemalja ocijenjeni su dobrima i bez otvorenih pitanja, a središnja tema razgovora bila je kulturna suradnja između Hrvatske i Irana. Veleposlanik Sharif Kodaei, koji odnedavno boravi u Hrvatskoj, istaknuo je želju za nastavkom kvalitetne suradnje s Odborom za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora.

Sugovornici su se složili kako postoji širok prostor za suradnju, i na području kulturne razmjene i na području znanosti. Pokrenuta je inicijativa za otvaranje mogućnosti poslijediplomskog školovanja hrvatskih znanstvenika iz područja društvenih i humanističkih znanosti u Iranu. Sugovornici su razgovarali i o mogućnosti otvaranja katedre za perzijski jezik pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Govoreći o sektoru turizma, Petar Selem istaknuo je nove trendove koji, u okviru turističke ponude pojedine zemlje, posebno naglašavaju bogatstvo kulture i autentična kulturna dobra. I u tom kontekstu, dodao je, može se potražiti i daljnji razvoj suradnje između Hrvatske i Irana, dviju zemalja koje posjeduju iznimno bogato kulturno naslijeđe. 

Autor: Služba za odnose s javnošću