Pokrenuta regionalna parlamentarna suradnja zemalja jugoistočne Europe pri Interparlamentarnoj uniji

Zagreb - U organizaciji Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji - IPU danas je u Hrvatskom saboru održan sastanak parlamentarnih izaslanstava zemalja jugoistočne Europe pri IPU. 

Uz predsjednicu Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Mariju Lugarić na sastanku su sudjelovali i predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović, zastupnica Skupštine Crne Gore Dušanka Džakula-Tušup, zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Drago Kalabić, Vinko Zorić i Hilmo Neimarlija, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Skupštine Republike Makedonije Lidija Karakmčeva te tajnici parlamentarnih izaslanstava zemalja regije pri IPU.

Cilj prvog u nizu sastanka dodatno je jačanje regionalne suradnje parlamenata u okviru Interparlamentarne unije kako bi se osigurala podrška u provedbi inicijativa i prijedloga iz zemalja regije. Povod prvog sastanka parlamentarnih izaslanstava je priprema za 122. skupštinu IPU koja će se krajem ožujka održati u Bangkoku, a na kojoj će Marija Lugarić uime Hrvatskoga sabora predložiti na usvajanje rezoluciju o sudjelovanju mladih u demokratskim procesima.

Autor: Izvršni odbor Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamenarnoj uniji