Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio austrijskog veleposlanika Jana Kickerta

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio je u službeni posjet austrijskog veleposlanika Jana Kickerta. 

Obostrano je izraženo zadovoljstvo zbog izuzetno dobre suradnje dviju država, ne samo na političkom planu, već i na raznim projektima od zajedničkog interesa, poput funkcioniranja europskih regija, povezivanja na ostvarenju raznih programa gospodarske suradnje, posebice na polju ekologije, načina zbrinjavanja otpada, obnovljivih izbora energije i drugo. 

Austrijski veleposlanik se osvrnuo na posljednje Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske, rekavši da je ono vrlo pozitivno intonirano te je izrazio još jednom punu podršku Austrije što bržem završetku pristupnih pregovora.

Potpredsjednik Friščić rekao je da Hrvatska očekuje završetak pregovora u prvoj polovici sljedeće godine, naglasivši da iako pristupni proces traje već dosta dugo, to je sa stajališta reformi dobro, jer će Hrvatska u članstvo Unije ući pripremljena i spremnija za sudjelovanje na zajedničkom tržištu. To je posebno bitno sa stanovišta sela i poljoprivrede, gdje su učinjeni značajni reformski pomaci kako bi seljačka domaćinstva usvojila europske standarde kvalitete i zaštite. Dodao je da su na tom polju Hrvatskoj znatno pomogla upravo austrijska iskustva. "Naš model za koji smo se opredijelili su obiteljska gospodarstva, a to je ono što nalazimo i u Austriji. Danas u Hrvatskoj imamo registrirano trideset tisuća obiteljskih gospodarstava. Hrvatska se odlučila za taj model restrukturiranja poljoprivrede, smatrajući da je on najprimjereniji za hrvatske poljoprivrednike, model koji može donijeti dohodovno isplativo gospodarstvo i način putem kojeg stanovništvo može ostati živjeti na tom prostoru". 

Austrija ulaže znatna sredstva u ekološku proizvodnju i razvoj seljačkog turizma. Sve to otvara nova radna mjesta, a prvenstveni cilj je omogućavanje opstanka ljudi u seoskoj sredini, rekao je austrijski veleposlanik. U cilju razvoja daljnje suradnje Austrije i Hrvatske na planu poljoprivrede, Jan Kickert istaknuo je mogućnost dolaska u Hrvatsku predsjednika austrijske Poljoprivredne komore. Odgovarajući na pitanje austrijskog veleposlanika hoće li proračun za 2011. godinu uvažiti potrebe i želje hrvatske poljoprivrede, potpredsjednik Friščić je odgovorio da su izdvajanja u 2009. i 2010. godini bila na razini mogućnosti, naglasivši da se za sektor poljoprivrede u 2011. godini neće smanjivati proračunska sredstva. Bilo je riječi i o iskorištavanju drvne mase kao sirovinske osnove i njenog pretvaranja u obnovljive izvore energije. "Svi poduzetnici iz Austrije koji iz te drvne biomase žele proizvoditi energiju u Hrvatskoj su dobrodošli ulagači, a Hrvatska će osigurati dovoljno sirovina za tu investiciju". Potpredsjednik Friščić pozdravio je dolazak predsjednika austrijske Poljoprivredne komore u Hrvatsku. 

Autor: Služba za odnose s javnošću