Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio šefa Delegacije Europske unije u RH Paula Vandorena

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio je u službeni posjet šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paula Vandorena.

Potpredsjednik Friščić zahvalio je Delegaciji Europske unije na svemu što čini u stvaranju uvjeta da Hrvatska završi pregovore u predviđenom roku. Govoreći o reformama koje Hrvatska čini na više područja, naglasio je da je uvijek zagovarao njihovo provođenje, ponajprije zato što one trebaju stvoriti bolje uvjete života hrvatskim građanima, a potom omogućiti ravnopravno funkcioniranje Hrvatske unutar Europske unije. Osvrnuo se na tri glavna pitanja važna za završetak pregovora: suradnju Hrvatske s Haškim sudom, pitanje brodogradnje i provođenje mjera gospodarskog oporavka. Što se tiče suradnje sa sudom u Haagu, nitko ne dovodi u pitanje potrebu apsolutne suradnje sa Sudom, svih institucija i na svim pitanjima, rekao je potpredsjednik Friščić. Što se tiče brodogradnje, rješavanje tog pitanja je hrvatski interes jer država koja subvencionira brodogradnju već dvadesetak godina, to više nije u stanju, a što se tiče vladinih mjera gospodarskog oporavka, one su ponajprije nužne zbog svođenja potrošnje u realne okvire kad je riječ o državnom proračunu. Vladinim mjerama nema alternative jer se u suprotnom može očekivati još veće produbljenje krize, rekao je Friščić.

Paul Vandoren u potpunosti se slaže s ocjenom potpredsjednika Friščića da su reforme ponajprije u interesu građana Republike Hrvatske. Naglasio je da je Hrvatska učinila golem posao, počevši od prijevoda europske pravne stečevine, usklađivanja zakonodavstva, ustavnih promjena, reformskih zahvata. "Potpuno sam svjestan tog ogromnog posla. Napredak u pregovorima je itekako vidljiv i sad je potreban završetak. Sabor je obavio velik posao. Postoje snažni poticaji da se otvore i preostala poglavlja, ako ne do kraja lipnja, onda u srpnju i sve zemlje članice i Europska komisija u Bruxellesu zajedno čine sve da bi se taj posao završio", rekao je Vandoren. Izrazio je uvjerenje da će mjere koje poduzima Vlada RH, a u cilju gospodarskog oporavka, polučiti uspjeh. 

Predstavio je svoja dva glavna zadatka u obavljanju dužnosti šefa Delegacije EU u Hrvatskoj: prvi je pružanje potpune potpore hrvatskoj Vladi da provede kvalitetnu i opsežnu komunikacijsku kampanju o ulasku Hrvatske u EU i to u prvom redu zbog odgovornosti Vlade prema građanima u pružanju potpune informacije koja se tiče procesa pridruživanja Hrvatske EU; drugi zadatak je pomoći hrvatskoj Vladi da od trenutka kad uđe u članstvo Unije, ima puni pristup financijskim instrumentima Unije, koji će biti mnogo veći no što su u ovom trenutku. Dodao je da je upravo o tom pitanju potrebno kvalitetno izvijestiti javnost o svim prednostima pristupa tim financijskim instrumentima te da Hrvatska u svim pitanjima može računati na pomoć Delegacije EU u RH u potpunosti. 

Potpredsjednik Sabora zahvalio je šefu Delegacije Paulu Vandorenu na iskazanoj podršci i naporima koje ulaže da Hrvatska postane 28. članica Europske unije.

Autor: Služba za odnose s javnošću