Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio u radni posjet Poslaničku skupinu prijateljstva s Hrvatskom Narodne skupštine Republike Srbije

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva sa Srbijom Neven Mimica i članovi Međuparlamentarne skupine primili su u radni posjet Poslaničku skupinu prijateljstva s Hrvatskom Narodne skupštine Republike Srbije.

"Ovim susretom dajemo poticaj da krenemo putem koji nam je u zajedničkom interesu. Parlamentarci i parlamenti imaju važnu ulogu inicijatora promjena u našim odnosima, njihova poboljšanja", istaknuo je na početku razgovora potpredsjednik Mimica, zaželjevši dobrodošlicu izaslanstvu Narodne skupštine Republike Srbije u Zagrebu i Hrvatskome saboru. Smatra da redovna dinamika susreta skupina prijateljstava, kao i srodnih parlamentarnih odbora, pogotovo za vanjsku politiku i europske integracije, može poboljšati ukupne odnose dviju država te inicirati drugačije ozračje za rješavanje otvorenih pitanja. "Naša je želja da problemi koji objektivno postoje ne ugrožavaju razinu ukupnih odnosa Hrvatske i Srbije, jer negativan trend u međusobnim odnosima koji je vidljiv u posljednje vrijeme svakako nije dobar", rekao je potpredsjednik Mimica, dodavši da Hrvatska i Srbija trebaju biti motor cijeloj regiji i svim zemljama unutar nje da obave sve reforme u cilju zajedničke europske budućnosti.

Razgovaralo se o dvije skupine tema: kako unaprijediti međuparlamentarnu suradnju te kako stvoriti okvir koji će potaknuti druge, u prvom redu izvršnu vlast u obje države, da krene put poboljšanja odnosa i vraćanja povjerenja. Ovo je prvi posjet Hrvatskome saboru Skupine prijateljstva s Hrvatskom Narodne skupštine Republike Srbije, istaknuto je u razgovoru. Svi članovi Poslaničke skupine prijateljstva s Hrvatskom izrazili su zadovoljstvo dolaskom u Hrvatsku, ali i svojim izborom upravo te skupine prijateljstva i mogućnošću djelovanja unutar nje. U prvom redu, istaknuli su svoje nemirenje trenutnom razinom odnosa dviju država, istaknuvši da međusobni odnosi trebaju biti puno bolji i sadržajniji, usprkos otvorenim pitanjima, koja ne bi trebala biti razlog zatvaranja mostova suradnje. Smatraju da je ključ za rješavanje nagomilanih problema češći susreti delegacija na svim razinama, što parlamentarci ovim posjetom iniciraju.

Predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva s Hrvatskom Janko Veselinović smatra da susreti parlamentaraca trebaju postati praksa "i primjer drugima da se češće sastaju". Već za nekoliko dana za to će biti prilike na regionalnom sastanku Interparlamentarne unije, na kojem će se susresti predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednica srpske Narodne skupštine, a redovna dinamika i susreti skupina prijateljstava i srodnih parlamentarnih odbora potom trebaju uslijediti. Zajednički je istaknuto da je dužnost politike stvaranje uvjeta za gospodarsku suradnju, kao i za rješavanje životnih problema građana s jedne i druge strane granice, posebice rješavanje socijalnih pitanja, ostvarivanja stečenih prava umirovljenika, ubrzanja povratka izbjeglica i drugih pitanja čije rješavanje parlamentarci mogu inicirati.

Autor: Služba za odnose s javnošću