Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio veleposlanika Republike Slovenije u RH Vojka Volka

Zagreb - Potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks primio je u posjet veleposlanika Republike Slovenije u RH Vojka Volka.

Na sastanku se razgovaralo o odnosima Hrvatske i Slovenije kao i o završnoj fazi hrvatskih pregovora za pristupanje Europskoj uniji. Sugovornici su se složili da se odnosi dviju zemalja razvijaju u dobrom smjeru te da Hrvatska i Slovenija rješavaju preostala otvorena pitanja. Veleposlanik Vojko Volk upoznao je sugovornika o sve većem zanimanju slovenskih gospodarstvenika za ulaganje u RH. Zanimanje je obostrano, odgovorio je potpredsjednik Vladimir Šeks, kako za pojedinačna ulaganja tako i za zajedničke nastupe prema trećim tržištima. 

Govoreći o pristupanju EU, sugovornici su razmijenili iskustva o kvotama i načinu rada zastupnika u Europskom parlamentu. Vladimir Šeks rekao je da je Hrvatska dobila dvanaest zastupničkih mjesta. U sljedećoj fazi, od potpisivanja Ugovora o pristupanju do njegove ratifikacije, Hrvatski sabor će iz redova zastupnika imenovati promatrače u Europski parlament razmjerno udjelu u sastavu Hrvatskoga sabora. Nadam se da će naše iskustvo biti korisno i susjednim državama na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama, dodao je Vladimir Šeks.

U okviru razgovora o pristupanju EU, sugovornici su se dotakli i borbe protiv korupcije. Hrvatska ima veliku potporu zemalja članica Unije za nastavak te borbe, naglasio je veleposlanik Volk. Korupcija je velika prepreka razvoju gospodarstva na zdravim temeljima, a ono je nužno za intenzivnije stope gospodarskog rasta, zaključeno je. Razgovor je završen dogovorom o daljnjoj suradnji.

Autor: Služba za odnose s javnošću